експорт > пазари


Търговията между България и Унгария за 2015 г. бележи рекорден 14 % ръст

България може да изнася за Унгария стоки от високотехнологичните сектори като машиностроене и електротехника, информационни технологии и телекомуникации, стана ясно по време на бизнес форум в Будапеща

Износът за Унгария за 2015 г. е 685.5 млн. лв. и отбелязва ръст от 17.8% в сравнение с 2014 г. Вносът също се е увеличил с 10.7% и през 2015 г. е бил в размер на 1 909.2 млн.лв.

Рекорден 14% ръст във взаимната си търговия отбелязват България и Унгария за 2015 г. и той възлиза на 1,3 млрд. евро. Това стана ясно на Българо-унгарски бизнес форум в Будапеща, в който взеха участие близо 140 представители на български и унгарски компании.

„България отдава голямо значение на развитието на икономическото сътрудничество с Унгария и подкрепя всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на двустранното партньорство“, заяви министър Божидар Лукарски(вляво на снимката) при откриването на форума.

България и Унгария са се установили като успешни страни, които преодоляват старите икономически догми и доказват, че може да има едновременно икономически растеж и стабилни финанси, заяви от своя страна унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто (вдясно на снимката). В своето приветствие той посочи, че страната ни е направила много повече за защитата на Шенген от други шенгенски държави. „Затова смятаме, че България трябва да влезе в Шенген колкото може по-скоро, което ще разшири търговско икономическите връзки“, допълни той.

По данни на НСИ износът за Унгария за 2015 г. е 685.5 млн. лв. и отбелязва ръст от 17.8% в сравнение с 2014 г. Вносът също се е увеличил с 10.7% и през 2015 г. е бил в размер на 1 909.2 млн.лв.

Възможните потенциални сфери, които са перспективни за привличане на инвестиции, според министър Лукарски, са високотехнологичните сектори като машиностроене и електротехника, информационни технологии, телекомуникации, научноизследователска и развойна дейност, технологии по опазване на околната среда. Потенциал има и в сферата на транспортната инфраструктура и логистика, земеделие и хранителни продукти, вкл. биохрани и здравеопазване.

В рамките на форума бе подписано Споразумение за икономическо сътрудничество между България и Унгария, с което се създава смесена междуправителствена комисия. Комисията ще работи за насърчаване на стокообмена и увеличаване на инвестициите в редица области от взаимен интерес. Такива са енергетика, транспорт и транспортна инфраструктура, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, металургия, туризъм, здравеопазване и фармацевтична промишленост и др.

В структурата на българския износ традиционен дял заемат изделия на обувната промишленост, произведения на хранително-вкусовата промишленост, изделия на машиностроенето, алуминий, текстил, органичната химия, акумулатори, както и нефтени масла и масла от битуминозни минерали.

Структурата на вноса от Унгария се разпределя между телевизионни и радиоапарати и части, автомобили, медикаменти, ел. оборудване, месни храни, уреди и други основни промишлени стоки.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер