експорт > пазари


Stobi Winery с Диплом "Златната изба на България" 2015 за любима чуждестранна изба

“80 % от вината на Stobi Winery са за експорт, останалите 20 % се продават в Македония”, каза за exporter.bg Ядранка Накова, маркетинг директор на Stobi Winery

Ексклузивен представител на елитната македонска изба за България е Юротим ООД.

Сайтът на успелите в експортния бизнес exporter.bg отличи с Диплом "Златната изба на България" 2015 Stobi Winery. Напълно заслужено, защото в конкурса, организиран от сайта в социалните мрежи, македонската изба събра най-много гласове след френската икона Moet & Chandon и изпревари не кого да е, а Chateau Lafite-Rothschild.

Ето защо, екип на exporter.bg, воден от неговия главен редактор Димитър Дженев, посети Stobi Winery, за да връчи ценния приз на една от най-модерните изби не само в Македония, но и на Балканите.

Нека обаче да си припомним хронологията на събитието. В края на миналата година, за първи път в историята на България, exporter.bg връчи наградата „Златната изба на България” 2015 г. за любима българска и любима чуждестранна изба.

Събитието се проведе под патронажа на Министерството на икономиката, а победителите в конкурса на exporter.bg, бяха определени от гласовете на читателите на едноименния сайт в социалните мрежи.

В продължение на пет месеца, в надпреварата участваха 130 български и 130 чуждестранни изби.

“Избрахме гласуването чрез платформа в Интернет защото младите и активни хора на България, които формират винената култура у нас, са там. Те бяха журито, което класира най-добрите български и чуждестранни изби”, каза Димитър Дженев по време на официалната церемония по връчването на отличието, състояла се в Stobi Winery.

От ляво на дясно: Ядранка Накова, маркетинг директор на Stobi Winery, Димитър Дженев, главен редактор на exporter.bg и Андон Кръстевски, заместник-директор на Stobi Winery и технолог на избата.

Той допълни, че целта на конкурса е да се популяризират новите, модерни изби на България, които произвеждат висококачествени вина и развиват модерен винен туризъм. Но не пропусна да отбележи, че в страната ни се продават все повече вина от Стария и Новия свят.

“Затова избрахме, в гласуването на сайта да бъдат включени 130 чуждестранни изби - модерното лице на Стария и Новия свят”, отбеляза още Димитър Дженев. И обяви класирането при чуждестранните изби: Moet & Chandon, Stobi Winery, Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Margaux, Chateau Angelus, Babich, Chateau Latour и Domaine Laroche.

След което връчи Дипломът "Златната изба на България" 2015 за любима чуждестранна изба на Ядранка Накова, маркетинг директор на Stobi Winery. Тя благодари за високото отличие, което получи именно в залата, където са дипломите със златните, сребърните медали и другите призове на Стоби, спечелени през годините на Декантер, Мундус Вини, Балканският форум на виното в София, както и на други престижни световни конкурси.

За избата


Общият капацитет на винарната е 4 500 000 литра. Производството е изключително основано на собствени лозя, които са 550 хектара, с традиционни разновидности грозде, както и международно признати сортове.

“80 % от вината на Stobi Winery са за експорт, останалите 20 % се продават в Македония”, каза за exporter.bg Ядранка Накова. Външен пазар № 1 на избата е Сърбия, след което идва Германия.

“През последните години имаме много добри продажби в Русия. Пробихме в Китай и САЩ”, допълва маркетинг директорът на избата.. В САЩ Stobi Winery продава Ркацители, Жилавка, Розе и Вранец Веритас.

Миналата година Wall Street Journal препоръча на своите читатели 5 топ вина. Едно от тях бе Жилавка на Stobi Winery. Виното прави силно впечатление на Уил Лайънс, винения редактор на едно от най-авторитетните издания в САЩ и света.

В същото време не по малко известният в цял свят Washington Post, препоръча на своите читатели Вранец – флагманът на македонската изба. Дейв МакИнтайър – винен редактор на един от най-авторитетните американски вестници написа ласкави думи за Stobi Vranec 2012.

Трябва да се отбележи, че изба Стоби продава успешно вина в страните от Балканския регион, включително България. Ексклузивен представител на елитната македонска изба за България е Юротим ООД.

На снимката горе: Димитър Дженев, главен редактор на exporter.bg, връчва наградата на сайта "Златната изба на България" за любима чуждестранна изба на Ядранка Накова, маркетинг директор на Stobi Winery.

Екип на Exporter.bg

Снимки: Божидар Марков

(Очаквайте обширен репортаж от посещението на exporter.bg в изба Стоби, съпътстван с галерия от снимки и видеоклип)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер