експорт > пазари


Д-р Митко Василев: За последното десетилетие търговският обмен между Германия и България е нараснал над два пъти

Главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара пред exporter.bg за това, че Германия представлява най-важния чуждестранен пазар за българска продукция

„Качествените германски стоки и услуги се радват на интерес в България, а по-ниските нива на цените и сравнително късият логистичен път обуславят интереса на Германия към българска продукция“, коментира д-р Митко Василев.

Германия представлява най-важния чуждестранен пазар за българска продукция. През 2014 година износът на България към Германия е на стойност 2,6 млрд. евро – повече от износа към която и да е друга страна, към която България изнася стоки и услуги. Това заяви пред еxporter.bg д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара. За периода януари-ноември 2015 г. износът за Германия е в размер на 5 290.5 млн.лв. и бележи ръст от 9.2% спямо 2014 г.

Той прогнозира, че търговският обмен между България и Германия за 2015 г. ще достигне нов рекорд и ще надхвърли стойността от 2014 г. от 5,9 млрд. евро, позовавайки се на данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия.

Според д-р Василев за последното десетилетие търговският обмен между Германия и България е нараснал над два пъти. Бизнес отношенията между двете страни традиционно са добри. Той отдава това на два фактора. От една страна качествените германски стоки и услуги се радват на интерес в България, от друга – по-ниските нива на цените и сравнително късият логистичен път обуславят интереса на Германия към българска продукция. „Влизането на България в Европейския съюз даде допълнителни импулси“, коментира още д-р Василев.

(Цялото интервю с д-р Митко Василев четете в сектор Експорт на страница Пазари)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер