бизнес > бизнес и образование


В “Кеймбриж” и “Оксфорд”- по 9000 паунда на година

Все по-търсени от българските студенти на Острова стават инженерните специалности, науките, свързани с математиката, корабното и авиоинженерството, дизайнът на яхти

Великобритания е вдигнала с 30 % таксите в най-престижните си университети. За да учите в “Кеймбридж” или “Оксфорд”, трябва да плащате по 9000 паунда годишно. Това е максимално допустимата такса, определена от британската служба за равен достъп до образование.

По-малко се плаща за обучение по диференцирани специалности. В Ковънтри бизнеси  дисциплините вървят между 7500 и 9000 паунда на година.

Това не стряска българските младежи, защото 90% от тях учат с кредит. Той се изплаща, когато завършиш и стигнеш определено ниво на зплащане в работата, която си намерил. За англичаните това ниво е 21 000 паунда годишно, а за българите- 15 000 паунда. Ако английският възпитаник в продължение на 20 години не стигне до това заплащане, кредитът му се опрощава.

В Холандия таксата е доста по-ниска такса, но пък първата вноска се плаща още преди заминаването.

Все повече студенти се насочват да учат в Уелс. Там таксата е 3465 лири годишно. Привлекателна е и Шотландия, където обучението е безплатно. Най-голям е напливът към обучението по психология и медицина в университета в Абърдийн.

През 2011 година все повече на мода излизат инженерните специалности, науките, свързани с математиката, както и медицината.  Най-много се търсели автомобилостроенето, корабното и авиоинженерството, дизайнът на яхти. Възпитаници от Варна и Бургас напирали да учат морски бизнес.

2400 са младежите пожелали да учат на Острова през 2011 г. Това е скок с цели 30 % спрямо 2010 г., сочат данните на фирма “Интеграл”. Тя от 20 години организира в София изложението “Световно образование”.

В началото на 2012 г., на поредното изложение, западните университети за първи път дойдоха тук, на място, за да си набират студенти. За първи в България се представиха и шведски университети. Те също са доста привлекателни като се има предвид, че обучението в скандинавската страна е безплатно.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер