МВФ > анализи


Българската икономика ще се ускори до 3,8% през 2018 година

МВФ разпространи доклада си "Световна икономическа перспектива"

Фондът запазва без промяна очакванията си за растежа на световната икономика – 3,9% за тази и идната година.

През 2018 г. се очаква растежът на българската икономика да се ускори до 3,8% спрямо миналогодишния растеж от 3,6 на сто. За следващата година се очаква известно забавяне до 3,1 процента.

Данните са от доклада на Международният валутен фонд (МВФ) - "Световна икономическа перспектива".

В него МВФ прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт ще нарасне тази и следващата година с 3,9 процента - най-силното увеличение от 2010 година.

Прогнозите на Фонда са инфлацията в България тази година да се ускори до 2,0%, а идната година - до 2,1 на сто спрямо 1,8 процента миналата година.

Прогнозите за баланса по текущата сметка са той да достигне 3,0% от брутния вътрешен продукт на страната за тази година, което е доста под оценката за миналата година от 4,5%. Той ще се свие още повече до 2,3% през 2019 г.

Фондът запазва без промяна очакванията си за растежа на световната икономика – 3,9% за тази и идната година. Това е най-високият очакван растеж от 2010 година, когато световната икономика нарасна с 5,1 на сто, възстановявайки се от финансовата криза от 2008 година.

Очаква се световният растеж да отслабне след няколко години, посочва МВФ в доклада си, като допълва, че развитите икономики ще бъдат възпрепятствани от застаряващото население и вялата продуктивност.

Засега, според МВФ, по-голямото търсене в износа допринася за лекото повишение на прогнозите за растежа на еврозоната и Великобритания за 2018 година.

Очакваният растеж в еврозоната за 2018 година е 2,4 на сто (+ 0,2 пр.п.), а за 2019 година е оставен без промяна на ниво от 2 процента.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер