експорт > пазари


Пазар, който расте с по 5 млрд. долара годишно

Пазарът на биопродукти е един от най-бързоразвиващите се в световен мащаб

Земята, която в България се използва за производство на биохрани е едва 0,1 на сто от общата използвана селскостопанска територия

В България делът на стопанствата, сертифицирани за извършване на органично земеделие, е пренебрежимо малък, а земята, която се използва за производство на биохрани у нас е едва 0,1 на сто от общата използвана селскостопанска територия.

Това сочат данни на Евростат. Зад нас по тези показатели е само Малта, където почти няма интерес към производството на биопродукти. През 2010 г. в ЕС е имало над 156 хиляди органични ферми, което съответства на 1,3 на сто от общия брой на селските стопанства в Евросъюза, надхвърлящ 12 милиона.

Около 5 милиона хектара са обработвани за биологично земеделие, което е 2,9 на сто от използваната земеделска площ на територията на 27-те страни от ЕС.

Сред държавите членки на ЕС най-голям дял на органични ферми спрямо общия брой стопанства се наблюдава в Австрия - 13 на сто, Чехия - 7 на сто, Швеция - 6 на сто, Естония, Финландия, Германия и Дания - по 5 на сто.

По отношение на площите, които се използват за биологично земеделие отново Австрия има най-голям дял - 12 на сто, следвана от Швеция - 10 на сто, Естония и Чехия - по 9 на сто.

Според експерти от британската консултантска компания "Органик Монитор" пазарът на биопродукти е един от най-бързоразвиващите се в световен мащаб, като нараства годишно с 10-15 на сто, което в абсолютна стойност е ръст от около 5 млрд. долара годишно.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер