компании > класации


И в Лондон, и в София пиха вина на Гулбанис Вайн

Двойна премиера за Ryahovets Fortress Cabernet Franc 2011, което спечели сребърен медал в най-авторитетната световна винена класация – тази на английското списание Decanter

 

Призьорите от Гулбанис Вайн бяха представени от Decanter пред познавачи на вечеря в Лондон. По същото време в България вината отличници бяха презентирани от сомелиера Михаил Марковски пред отбрана публика в ресторант Mediterraneo.

Късно снощи английското списание Decanter беше домакин на винена презентация за познавачи в Лондон. На нея любителите на вина опитаха селекция от най-добрите вина, спечелили награди в Decanter World Wine Awards 2013. Сред тях бяха и призьорите от Гулбанис Вайн. Както в Лондон, снощи те бяха представени пред отбрана публика и в България.

В ресторант Mediterraneo сомелиерът Михаил Марковски презентира вината на Гулбанис Вайн, сред които бяха и призьорите на Decanter.

Нека да припомним, че още при първото си участие в конкурса на Decanter, Гулбанис Вайн спечели сребърен медал за Ryahovets Fortress Cabernet Franc 2011 и бронзов медал за Syrah 2011, а Moscato Bianco 2011 и Ryahovets Fortress Cabernet Sauvignon 2011 получиха почетни отличия в своите категории. Нещо, за което exporter.bg първи писа от българските медии.

Сред гостите на вечерта в Mediterraneo, имаше много сомелиери от клубовете на Михаил Марковски, както и журналисти от водещи български медии и от Клуба на журналистите-поети.

Те с удоволствие дегустираха Moscato Bianco 2011, Rose Cabernet Sauvignon, Syrah 2011, Ryahovets Fortress Cabernet Sauvignon, Yantra 2011, Ryahovets Fortress Cabernet Franc, Yantra 2011 и Ryahovets Fortress Cabernet Franc Reserve, Yantra 2011.

Собственикът на издателска къща Атеа Делян Илиев подари на генералния мениджър на Гулбанис Вайн Красимир Жеков (на снимката) поетичния сборник “Време за камъни”. Той съдържа стиховете на 19 журналисти-поети. Издател на сборника е именно Атеа.

Това е втори поетичен сборник на поетите-журналисти. Първият бе “Време за кактуси”. И двата поетични сборника на Клуба на поетите журналисти по своеобразен начин отразяват духа на времето, в което се появиха на книжния пазар.

За конкурса на Decanter


На световното винено състезание Decanter World Wine Awards през април в Лондон съдиите опитаха рекордния брой от 14 362 вина от 52 страни.

Decanter World Wine Awards се провежда от 2004 г. Името му е своебразен комплимент за познавача – decanter означава гарафа. В първото състезание участвали едва 4000 вина. Десет години по-късно то вече се е утвърдило като водещо в световен мащаб. Тази година качествата на вината се определяха от 219 винени експерти от 27 държави.

Тридесет и две вина с най-високи отличия получават международен трофей. Те ще бъдат обявени на на гала вечеря в Роял Опера Хаус в Ковънт Гардън на 4 септември 2013 година.

Най-голямо участие в Decanter 2013 взе Испания с 1616 вина, следвана от Австралия – 1104, и Южна Африка – 842. Участваха 776 вина от Бордо и 479 вина от Бургундия. Китай изпрати за състезанието 49 вина.

Франция спечели най-много регионални трофеи – 29 След нея се наредиха Италия и Австралия, всяка с по петнадесет, Южна Африка с четиринадесет, Испания с тринадесет и Чили с десет. Англия спечели три регионални трофея.

Късно снощи Decanter беше домакин на винена презентация за познавачи в Лондон. На нея любителите на вината опитаха селекция от най-добрите вина, спечелили награди в Decanter World Wine Awards 2013.Сред тях бяха и призьорите от Гулбанис Вайн, които тази вечер сомелиерът Михаил Марковски представи в ресторант Mediterraneo.

За Гулбанис Вайн


Имението на „Гулбанис Вайн” се състои от 2 лозови масива и терен за производството на вино. Разположено е в централната част на България, на север от Балкана и Велико Търново, в покрайнините на с. Горски Долен Тръмбеш.


И двата масива се намират на 320 м надморска височина, като обхващат общо 50 хектара земя, като двете лозя са съответно 32 и 18 ха. Теренът, върху който ще се разположат винарната и складовете, е 3,2 ха.

Атмосферата на мястото е спокойна, но и завладяваща с гледките, които се откриват към Балкана.Река  Янтра, която лъкатуши покрай полегатите склонове на лозята, както и идеалните климат и почва в района, го правят изключително подходящ за отглеждането на висококачествено грозде.

Модерна и съвременна винарна е планирано да бъде построена до 2015 г. и пусната за експлоатация до 2016 г. Първоначалния капацитет на винарната ще бъде за преработката на 500 т различни сортове грозде, като до 2018 г. ще се увеличи до 1000 т.

Междувременно, до 2015 г., Гулбанис Вайн ще се доверява за изработката и бутилирането на продукцията на подизпълнители, които отговарят на изискванията на нейните винени технолози и на фирмената винена технологична експертиза.

Фирма Гулбанис Вайн е основана в края на 2006 г., с идеята да участва във възраждането на винарската индустрия в България и да възвърне предишното й величие до нивата на другите европейски винопроизводители посредством производството на изключително качествени вина.

Те се появяват на бял свят благодарение на двама от най-известните български технолози – братя Бамбалови.

Компанията изнася първите 2500 бутилки вина за САЩ. Вината на Гулбанис Вайн се продават добре във Великобритания и Германия. Те вече се налагат и на българския пазар.

Димитър Дженев

Снимка: Божидар Марков

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер