коментари > анализи


Българските банки са стабилни, Общинска банка получи висока оценка от Moody`s

Няма риск от повтаряне на гръцкия банков сценарий в България, сочи анализ на икономиста Стефан Стайков

В подкрепа на тезата си икономистът изтъква и фактът, че само преди дни Общинска банка получи добър кредитен рейтинг от международната рейтингова агенция Moody's Investors Service.

Няма риск от повтаряне на гръцкия банков сценарий в България, сочи анализ на икономиста Стефан Стайков. Кризата с ликвидността и въвеждането на капиталов контрол в Гърция са тревожен факт, отчетен от европейските институции, но реално това няма да се отрази на стабилността на банковата система в България.

Дори и в държави като Германия, Великобритания и САЩ, където има банки, които  притежават част от гръцките облигации и евентуално биха могли да са много по-директно засегнати от гръцката криза, към момента никой не подлага на съмнение банковата стабилност на тези държави. Затова няма основание да имаме такива притеснения и за българската банкова система, още повече че БНБ е взела необходимите мерки за поддържане на висока ликвидност и капиталова адекватност.

В подкрепа на тезата си икономистът изтъква и фактът, че само преди дни българска банка получи добър кредитен рейтинг от международната рейтингова агенция Moody's Investors Service. Тя присъди оценка на Общинска банка B1/Not-Prime депозитни рейтинги в местна и чуждестранна валута и кредитна оценка от базовата линия (BCA) от b2. Дългосрочните депозитни рейтинги B1 имат стабилна перспектива. Moody's също присъди Ba2(cr)/Not-Prime(cr) оценка на риска от контрагента (оценка РК), което е много близко до рейтинга на българската държава.

Общинска банка печели от своята избрана ниша във финансирането на общините и обслужването на бюджета и това се оценява като стабилен и относително нискорисков бизнес от Moody's. Оценката на международната агенция е много добър знак и атестат не само за банката, но и потвърждава устойчивостта на банковата система в страната.

Същевременно в момента част от спестяванията и бизнес операциите на гръцки фирми и физически лица е възможно да се прехвърлят в България, което допълнително подчертава нарастващото доверие в българските банки. Затова прогнозата е за позитивна тенденция в развитието на банковия сектор в България.

Повече за Стефан Стайков


Стефан Стайков има значителен принос като консултант за придобиване на кредитния рейтинг на няколко български организации и заема ключова роля при пласираненто на облигации на пазара. Той активно участва в няколко много успешните първични и вторични публични предлагания в България през миналите години и в създаването на първите АДСИЦ в областта на недвижимите имоти - едни от най-успешните на пазара до момента. Стефан Стайков е бил заместник-ръководител на подизпълнителя на HSBC, финансовия консултант на Българското правителство за строителство на АЕЦ „Белене.

Той има дългогодишен опит в Европа и Азия в областите: стратегическо планиране, финансови структури, навлизане на нови пазари и представяне на нови продукти, които допринасят значително за увеличение на печалбите и повишаване на стойността на компаниите, които консултира.


На снимката: Стефан Стайков (вляво) връчва на Дочо Стайков, генерален мениджър на АПС Манюфекчъринг ЕООД – гр.Ботевград, наградата на сайта exporter.bg - "Експортьор на годината" за Най-големи приходи от експорт през 2013 г. в категория Производство на машини и оборудване с общо и специално предназначение

Снимка: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер