коментари > анализи


И в агросектора, както при горивата, цените вървят надолу

Заради богатите реколти през последните няколко години са нараснали складовите запаси по цял свят. В резултат са паднали и цените, и доходите на фермерите.

Намалените разходи на фермерите негативно се отразяват върху печалбата на участниците в други, зависещи от тях, отрасли като търговията със семена, препарати и селскостопанско оборудване

На фона на забавянето на икономиките на Китай и на развиващите се страни агросекторът е застрашен от връщането на по-ниските цени, се казва в анализ на bgfermer.bg. Сайтът се позовава на коментар на проф. Дейвид Кол от Политехническия университет във Вирджиния.

“Динамичните за агроотрасъла 2007-2012 години бяха предизвикани от съвпадението на отделни фактори”, отбелязва анализаторът.

Спадът в търсенето съвпада с ръст на предлагането, доколкото фермерите по цял свят са реагирали на ръста в цените, като са увеличили производството. Благоприятното време също е помогнало за ръста на реколтата.

В анализа се посочва още, че заради богатите реколти през последните няколко години са нараснали складовите запаси по цял свят. В резултат са паднали и цените, и доходите на фермерите.

За сравнение бушел царевица сега се търгува за $3,80, което е два пъти по-ниска цена от рекордната, фиксирана през 2012 година. През същата година фермерите, отглеждащи царевица в САЩ, са достигнали пиковата чиста печалба от $175 079, според изследванията на университета в Минесота. Но през 2013-2014 г. тя рязко пада и става по-ниска от $55 000.

По оценки на земеделското министерство на САЩ, през 2015 г. чистата съвкупна печалба на фермерите в страната е паднала с 32% - до $74 млрд,което е минималното ниво след 2009 година.

Проблеми имат и фермерите в други ключови растениевъдни региони, в това число в Южна Америка, Украйна и Русия, отбелязват анализаторите.

Поради укрепването на долара импортът на торове, препарати и семена в много части на света стана по-скъп, отбелязва Стефан Фогел от Rabobank. “Ситуацията като цяло се е влошила за последните две години и фермерите ще правят икономия на каквото могат”, препоръчва той.

Намалените разходи на фермерите негативно се отразяват върху печалбата на участниците в други, зависещи от тях, отрасли.

Последствията са за компании, търгуващи със семена, препарати и селскостопанско оборудване. Някои много силно пострадаха. Например за производителите на оборудване Deere & Co в първото полугодие продажбите са спаднали със 17%, а печалбите - с 30%.

Печалбите на Archer Daniels Midland и Bunge през второто тримесечие на годината се оказаха по-лоши от прогнозите на анализаторите.

Лидерът в агроотрасъла Cargill също претърпя загуби. Както отбелязаха от компанията, резултатите от последното тримесечие са влошени, поради рекордните реколти в последните години в Северна и Южна Америка. Поради това на пазарите намаляха и възможностите за печалби чрез борсови операции.

И у нас пазарът следва световните тенденции


В анализа на bgfermer.bg се отбелязва, че според данните на НСИ, индексът на цените на производител в селското стопанство за второто тримесечие на 2015 г. намалява с 6.7% спрямо същото тримесечие на 2014 г.. Индексът на цените на продукцията от растениевъдството намалява с 3.2%, а от животновъдството - с 10.2%. Спрямо предходната година цените на селскостопанската продукция отбелязват намаление с 3.5%, като в растениевъдството те са по-високи с 3.3%, а в животновъдството - по-ниски с 10.5%.

През второто тримесечие на 2015 г. спрямо същото тримесечие на 2014 г. по-ниски са цените на меката пшеница - с 9.2%, царевицата - с 12.2%, ечемика - със 7.0%, и на картофите - с 0.4%. По-високи са цените на слънчогледа - с 10.6%, доматите - с 29.5%, и на краставиците - с 1.1%.

В животновъдството по-ниски са цените на свинете - с 12.9%, домашните птици - с 23.2%, и на кравето мляко - с 19.0%.

По-ниски спрямо 2014 г. са цените през второто тримесечие на 2015 г. на меката пшеница - с 3.6%, царевицата - с 1.4%, и на ечемика - с 3.0%. В животновъдството по-ниски са цените на свинете - с 11.0%, домашните птици - с 22.0%, кравето мляко - с 16.6%, и на яйцата - с 2.9%.

Индексът на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за второто тримесечие на 2015 г. е с 0.5% под равнището на същото тримесечие на предходната година и с 1.9% спрямо 2014 година.

През второто тримесечие на 2015 г. спрямо съответното тримесечие на 2014 г. индексът на цените на електроенергията и горивата намалява с 8.3%, а на фуражите - с 4.8%, отбелязва в заключение анализът на bgfermer.bg.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер