Банер

за ценители > винен бизнес


Един обикновен работен ден ден, който води до необикновени неща - вината на Medi Valley

Medi Valley Winery посрещна любители и ценители на хубавото вино, които проследиха от близо пътя на Бакхусовия еликсир от гроздето до бутилката

Инж. Стойчо Стоев, управител и главен енолог на Medi Valley: “Можете да пипнете гроздето и в утрешния ден да кажете: “Аз бях там. Пипнах гроздето, от което са направили виното, което сега пия”.

Събота. За едни празник, за други делник. За Medi Valley Winery – работен ден. И Ден на отворени врати за любителите и ценителите на хубавото вино.

Много гости и приятели на избата отликниха на поканата на нейния мениджърски екип - да станат съпричастни  с усилията и операциите по преработка на гроздето от реколта 2015, да видят как преминава един нормален работен ден по време на гроздоберна кампания.

Те се срещнаха с екип, който се постара да бъде максимално открит и който не остави нито една „затворена врата“ и въпрос без отговор.

“За мен е чест, че всички вие сте тук. Хора свързани с виното, хора, които пият вино. Искам да видите един ден в Medi Valley, в който екипът прави вино от хубаво грозде. Грозде, което гледаме с толкова грижа и ентусиазъм”.

С тези думи инж. Стойчо Стоев, управител и главен енолог на Меди Валей, приветства гостите. “Искам да видите един обикновен ден, в който няма нещо, което да се върши по-специално, свързано с това, че сте тук. Не правим някакъв театър. Просто ще видите, как се приема грозде, как се сортира на двете ленти, как се отделя здравото грозде от чепките и от това, което не бива да влиза във виното. Това, което сте чели и което сме написали, ще можете да го видите.

Инж. Стойчо Стоев със Златния ритон от Винария 2015 и виного Chardonnay&Sauvignon blanc eXcentric Incanto 2014, което спечели тази голяма награда.

Отделно от това ще можете да опитате много вина от нашето портфолио. Ще има вертикална дегустация на няколко вида вино. Освен това ще можете да се включите в чепкането на гроздето, в неговото сортиране. Можете да пипнете гроздето и в утрешния ден да кажете: “Аз бях там. Пипнах гроздето, от което са направили виното, което сега пия”, каза още в своето слово известният наш енолог - първият в историята на България винифицирал професионално сорта грозде Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55).

“И понеже е Ден на отворените врати, във всички обекти на избата ще има работници и специалисти, които ще отговорят на всичките ви въпроси”, увери инж. Стоев. Убедихме се, че това беше наистина така.

Пътуването в избата бе съпътствано от куп атракции. Първата от тях - бяхме толкова близо до гроздето и до виното, преди да влезе в бутилката. Дегустацията на вино във ферментационна фаза, което по думите на инж. Стоев се случва за първи път за гости на избата, определено беше една интересна емоция. Прелюдия към втората, голямата атракция – вертикалната дегустация.

И докато в първия случай видяхме “ембриони” на вионие, шардоне и мерло, то във втория се докоснахме до класиката във виното – Incanto Chardonnay 2014 , Incanto Chardonnay 2013 , Incanto Chardonnay 2012 , Incanto Chardonnay 2011 , Incanto Chardonnay 2010 , Incanto Merlot 2013 , Incanto Merlot 2012 и Incanto Merlot 2010 . Класика, която нямаше да изуми сетивата, ако не бе сътворена под диригентската палка на големия Стойчо Стоев.

Пътуването в избата бе съпътствано от куп атракции. Първата от тях - бяхме толкова близо до гроздето и до виното, преди да влезе в бутилката.

През цялото време на този своебразен винен тур гостите се наслаждаваха както на най-силните серии вина - Incanto и Excentric, така и на емблематичната за избата марка A Good Year. Всичко това бе съчетано с много вкусни гурме хапки.

Търговският мениджър на Меди Валей Димитър Костов беше подготвил още една изненада. Гостите се включиха в игра по разпознаване на вина от избата. Повече от смелчаците се справиха добре, но най-безпогрешен дегустационен нюх прояви Милена Златева, собственик на кулинарния магазин Tea & Eat. Затова тя си тръгна с голямата награда – бутилка от топ виното на Medi Valley – Incanto Black.

В този Ден на отворени врати в изба Medi Valley си мислех за две неща. Да, за да се направи хубаво вино, наистина трябва да имаш добре гледани лозя, природа на твоя страна и технологии. Но голямото вино не може да се получи без вътрешното озарение на технолога, което наричаме дарба.

Затова, когато се наслаждавахме на емоцията “вино в състояние на ембрион”, поглеждайки към бъдещето, което се нарича да направиш забележително вино, Стойчо Стоев каза: “Имам няколко идеи, но да видим, какво ще се получи”. Хубавото е, че при него нещата се получават. Това е второто нещо, за което си мислех в Деня на отворените врати.

Димитър Дженев


Снимки: Божидар Марков
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер