за ценители > винен бизнес


Милица Зикатанова: Мелнишкият регион изживява ренесанс в лозарството и винарството

Милица Зикатанова, мениджър "Маркетинг и продажби" във Винарска изба Вила Мелник, пред exporter.bg за картата с винени маршрути в Мелнишки регион

„Преимуществото на Мелнишкия регион е, че цените в туристическия сектор – хотели, ресторанти, спа, екскурзии - все още са в пъти по-ниски от тези в Гърция“, казва Милица Зикатанова.

Милица, как се роди идеята винопроизводители от Мелнишкия регион да се обедините и да създадете своя карта на винените маршрути?

- Мелнишкият регион е забележителен с това, че има стари винени традиции, а днес изживява истински ренесанс в лозарството и винарството. През последните десет години в района се засадиха много нови лозя и се построиха шест нови винарни, а има проекти и за още. Става дума за компактен и жив винарски регион, а това предразполага развитието на винен туризъм.

Предложението за обща карта на винените маршрути беше прието единодушно и с ентусиазъм. Във всеки голям винен регион по света има подобни карти и Мелнишко също безспорно заслужава такава.

Целта й е да представи всички изби, като така стимулира интерес към винения туризъм и изобщо туризма в нашия край. На следващ етап ни се иска да потърсим подкрепата на общините Петрич и Сандански за поставянето на пътни указателни табели към винарните с общо брандиране и за осъществяването на други наши идеи.

Подобни карта разработиха колегите от региона на Пловдив, а в момента се работи и по карта на Северна България и Южен Сакар.

Казвате, че освен за винен туризъм, картата е подходяща и за хора, които се интересуват от спа и балнео, еко, приключенски, религиозен, културен и исторически туризъм. Бихте ли разказала за тези опции, които Вашият регион предлага?

- Мелнишкият район е изключително богат. Посетителите могат да останат не просто за ден-два, а за седмица или две и пак да не успеят да обхванат цялото разнообразие на нашия край.

Притегателна сила е очарователеният град Мелник – той е архитектурен резерват от Възраждането и задължителна дестинация за любителите на традиционната кухня и фолклорните празници.

"Предложението за обща карта на винените маршрути беше прието единодушно и с ентусиазъм от всички винопроизводители в региона. Във всеки голям винен регион по света има подобни карти и Мелнишко също безспорно заслужава такава", казва Милица Зикатанова.

Природата е забележителна – ако не сте посещавали Мелнишките пясъчни пирамиди, определено сте пропуснали едно от най-красивите места в България. Наоколо са Пирин, Славянка, Оргажден и Беласица, където има идеални условия за лежерни разходки по екопътеките, по-сериозни походи до планинските върхове, каране на колела, летене с парапланер, лов и риболов.

Град Сандански е една от най-добре работещите дестинации за модерен спа и балнео туризъм. Регионът е интересен и за религиозните поклонници, които посещават Роженския манастир, църквата на баба Ванга в Рупите и на преподобна Стойна в Златолист. А любителите на историята не трябва да пропускат археологическите разкопки край древния град Хераклеа Синтика, Епископската базилика в Сандански и Самуиловата крепост край Петрич.  

Възнамерявате картата да се разпростаранява безплатно в специализираните винени обекти. А как би могла да стане достояние на чужденците, които посещават България и по-специално Вашия регион?


- Да, картата се разпространява безплатно в специализираните винени обекти. Имаме и страница във Фейсбук, откъдето можете да я свалите и споделите. Надяваме се на подкрепата на медиите и нашите партньори за разпространението й по туристически и винени събития и форуми. Надяваме се така тя да достигне до възможно най-много хора от страната и чужбина. 

Как изба Вила Мелник ще отговори на това голямо предизвикателсто – да привлича все повече и повече туристи не само от България, но и от чужбина?

- На първо място се стараем да поддържаме високи стандарти като тези в най-добрите световни винени туристически обекти. Вила Мелник е отворена за посещения всеки ден, без изключение. Разполагаме с професионални гидове, които посрещат гостите и владеят няколко езика.

Имаме официален тур на винарната и различни дегустационни пакети. Освен това организираме интересни събития като честването на Трифон Зарезан на 14ти февруари. Стараем се да предлагаме незабравимо преживяване на посетителие чрез личното си отношение. Нашите гости усещат това и стават не просто почитатели на нашето вино, а хора, които вярват в това, в което ние вярваме. 

Разбира се, важна е и работата с туроператори, и присъствието на национални и международни форуми за вино и туризъм, както и онлайн маркетинга, без който в днешно време не може.

С какво Вашият регион може да бъде не по-малко привлекателен от една Гърция, например, която е много близо до Вас и се слави като утвърдена и наложена световна туристическа дестинация?

- Наистина, Гърция е по-утвърдена дестинация и има на какво да се учим от гърците. Но и при нас има отлични предпоставки за развитието на туризма, стига да има кой да работи упорито и целенасочено.

И Мелнишко, и Гърция имат мек средиземноморски климат, красива природа, отлични вино и кухня и гостоприемни домакини.

Преимуществото на Мелнишкия регион е, че цените в туристическия сектор – хотели, ресторанти, спа, екскурзии - все още са в пъти по-ниски от тези в Гърция.

Освен това, Мелнишко е идеална дестинация за уикенда, тъй като е само на 2.5 часа от София или 3 часа от Пловдив. Моята философия е, че да, прекрасно е да се пътува в чужбина, но е също толкова прекрасно да опознаеш родината, за да я обикнеш. Надявам се чрез картата Винени Маршрути Мелник да опознаете нашия регион и да го обикнете.

Благодаря Ви за това интервю!

Димитър Дженев


Снимка: Стефан Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер