финанси > инвестиции


Австрия с най-големи преки инвестиции в България

Външните постъпления за януари-ноември 2011 са паднали с 48 % спрямо същия период на предходната година, сочат данните на БНБ

Австрия е е страната с най-големи преки инвестиции у нас. Те са в размер на 327,3 милиона евро
и са направени в  периода януари- ноември 2011 г., сочат данните на БНБ. На второ място се нарежда Холандия с 313,1 млн. евро, а трета е Русия със 168.1 млн.евро.

За същия период най-много пари от страната са изтекли към Великобритания- 203,3 млн.евро и  Германия- 174,1 млн.евро. Тези потоци  се дължат основно на плащания по вътрешно фирмени кредити в съответствие с погасителните планове на предприятията, отбелязват от централната ни банка.

Като цяло обаче външните инвестиции в България за януари-ноември 2011-та спрямо същия период на предходната година са паднали драстично с  48%, сочат данните на БНБ.

Чуждите компании са вложили у нас 740.3 млн. евро, докато година по-рано постъпленията са били 1.431 млрд. евро, показват предварителните данни на централната банка.

На годишна база преките чужди инвестиции през ноември намаляват със 75% до 77.4 млн. евро. Година по-рано през ноември те са били 305 млн. евро.

Чуждите инвестиции са един от основните фактори, на който се разчита да раздвижи българската икономика в условията на свито кредитиране. Фактът, че продължават да намаляват, обяснява забавения ръст на БВП през третото тримесечие и занижените оценки на правителството за икономическия растеж през миналата година.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер