политика > бизнес среда


Атрактивните данъци, ниската цена на работната ръка и членството в ЕС, са предимствата на България като бизнес дестинация

Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара, пред exporter.bg за бизнес средата в България

Неефективното публично управление, слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки, липсващите реформи в сферата на образованието, корупцията и престъпността, са факторите, които възпрепятстват бизнеса.

През 2015 г. - за единадесета поредна година, Германо-Българската индустриално-търговска камара проведе проучване сред своите фирми-членове за бизнес средата в България. То хвърля светлина върху силните и проблематичните страни на региона и е основа за прогнози относно бъдещите икономически тенденции. През 2015 г. 107 фирми членове на ГБИТК се включиха в проучването. 70% от тях са малки и средни предприятия с до 250 служители, а 30% спадат към категорията на големите предприятия.

„Липса на развитие“  - така накратко обобщи резултатите пред exporter.bg д-р Митко Василев, главен управител на камарата. Изненадващо 56% от участниците оценяват икономическата обстановка като задоволителна. Мнозинството от фирмите-участници са оптимисти по отношение на развитието на предприятието.

Според проучването, предимствата на България като дестинация за бизнес продължават да бъдат атрактивната данъчна тежест, ниската цена на работната ръка и членството в Европейския съюз. Факторите обаче, които от години възпрепятстват дейността на компаниите, са значително повече от положителните страни на икономическия ландшафт: неефективното публично управление, слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки, липсващите реформи в сферата на образованието, корупцията и престъпността.

По думите на д-р Василев въпреки това обаче едва 12% от анкетираните съжаляват, че са избрали България за място за развиване на своя бизнес, а търговският обмен между България и Германия отбелязва рекорд след рекорд. 88% от анкетираните биха инвестирали отново в България.

Той е категоричен, че дори ниската данъчна ставка от 10 процента не е достатъчен фактор за бизнес, ако липсва стабилност в съдебната система, ако липсва социална и политическа стабилност.

В докладите на Европейската комисия именно съдебната система е „ахилесовата пета“ на България.

Проучването на ГБИТК за 2016 г. тече в момента и резултатите ще бъдат оповестени през месец април.

(Цялото интервю с д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара четете в секция Експорт, страница Пазари)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер