бизнес > бизнес и образование


Д-р Митко Василев: Дуалното професионално обучение в Германия е успешна мярка в борбата с недостига на квалифицирани специалисти

Главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара пред exporter.bg за съчетаването на теорията за дадена професия в професионално училище с практическата работа в обучаващо предприятие

“Голяма част от работодателите в България оценяват, че недостигът на кадри има негативно влияние върху техния бизнес, но малко от тях имат стратегия за справяне с проблема”, казва д-р Митко Василев.


Дефицитът на квалифицирани кадри през последните няколко години продължава да е основен проблем пред бизнеса. От години и работодатели, и синдикати и различни професионални организации обсъждат проблема с липсата на квалифицирана работна ръка и отсъствието на връзка между образователната система и потребностите на бизнеса.

Голяма част от работодателите в България оценяват това, че недостигът на кадри има негативно влияние върху техния бизнес, но само малък брой от тях имат стратегия за справяне с проблема.

Като успешна мярка в борбата с недостига на квалифицирани специалисти в Германия се е утвърдило преди всичко дуалното професионално обучение. То съчетава изучаването на теорията за дадена професия в професионално училище с практическата работа в обучаващо предприятие, така че теория и практика взаимно се допълват и са неразривно свързани.

През януари 2015 г. в рамките на Германо-Българската индустриално-търговска камара бе създаден клъстерът „Дуално професионално обучение“, чрез който ГБИТК подкрепя фирмите при набавянето на квалифицирани специалисти за тяхната дейност, съобщи за exporter.bg д-р Митко Василев, главен управител на камарата. Според него това е от решаващо значение за бъдещия успех на компаниите и сред предпоставките за успеха на малките и средни предприятия.

На 05.10.2015 г. Камарата започна първото пилотно обучение по професията „Фирмен мениджър“ в Националната финансово-стопанска гимназия в София. Проектът за обучение на ГБИТК е планиран за период от две години. Паралелката e съставена от десет обучаващи се, служители на фирмите Интрама Инвест ЕООД, Каолин АД, Пирин-Текс ЕООД, Софарма АД, Софарма Трейдинг АД и  ГБИТК.

„Отзивите от страна и на фирмите, и на обучаващите се са положителни и при интерес ще сформираме и паралелка по техническа професия. Компаниите в България трябва да разглеждат набавянето на кадри като дългосрочна цел, за постигането на която са необходими инвестиции“, каза още д-р Василев.

Предимствата на дуалната система са многостранни. От една страна фирмите могат много по-лесно да предават специфично за фирмата ноу-хау и да си осигурят квалифицирани кадри. От друга, обучаващите се получават солидна основа за своето по-нататъшното развитие, като усвояват обширни знания, които са задължителни в днешния професионален свят. И не на последно място, повишаване нивото на квалификация на специалистите е полза, която влияе положително на цялата икономика на страната.

(Цялото  интервю с д-р Митко Василев четете в сектор Експорт, на страница Пазари)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер