финанси > европейски пари


Малките и средни предприятия получават 102 млн. евро по нова оперативна програма

Средствата ще се предоставят изцяло от Европейския съюз, без съфинансиране от българска страна

По новата програма, чрез финансови посредници, ще бъдат предоставяни гаранции за кредитиране на малки и средни предприятия, което ще намали високите изисквания за обезпечения по заеми и ще облекчи съществено предприемачите в набавянето на свеж финансов ресурс за дейността им.

102 млн. евро финансов ресурс от ЕК и Европейския фонд за регионално развитие, ще получат малките и средни предприятия у нас по новата оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“, съобщиха от Министерство на икономиката след подписването на споразумението с Европейската комисия (ЕК), Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Споразумението бе подписано на 2 март от министър Божидар Лукарски, от главния директор на ГД „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия Валтер Дефа, от изпълнителния директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт и от директора на Дирекция „Централна и Южна Европа“ на ЕИБ Флавия Паланца.

Средствата ще се предоставят изцяло от ЕС, без съфинансиране от българска страна. По новата програма, чрез финансови посредници, ще бъдат предоставяни гаранции за кредитиране на малки и средни предприятия, което ще намали високите изисквания за обезпечения по заеми и ще облекчи съществено предприемачите в набавянето на свеж финансов ресурс за дейността им.

„Това е важен ден за малките и средни предприятия в България, защото с подписването на споразумението от една страна се надяваме да подпомогнем малките и средни предприятия, от друга да постигнем икономически растеж“, заяви министър Лукарски след подписването.

Той добави, че програмата дава по-високи гаранции чрез ЕИБ и ЕИФ в сравнение с предишните подобни финансови инструменти. Министър Лукарски подчерта, че очакванията са мултиплициращият ефект от програмата да бъде шесткратен, като стигне до 600 милиона евро отпуснати кредити за малки и средни предприятия.

„Надявам се да има достатъчно добри проекти, които да се възползват от този ресурс, като ефектът е за всички – за икономическия растеж, доходите, данъците”, заяви след подписването вицепремиерът Томислав Дончев. Той добави, че за 2016 г., благодарение на различни програми и инициативи, ще извадим на пазара 1 млрд. лв. – ресурс, достъпен за компанииите в България.

3000 български малки и средни предприятия се очаква да се възползват от инициативата при преференциални условия, според Луиджи Джилиберт, изпълнителен директор на ЕИФ. Той отбелязва, че достъпът до средства продължава да бъде много важен въпрос, особено за малките и средни предприятия, не само в България, но и навсякъде по света.

Флавия Паланца, директорът на Дирекция „Централна и Южна Европа“ на ЕИБ изтъква, че България е първата държава от региона, която ще се възползва от възможността на инструмента за финансиране.

След подписването на споразумението предстои ратифициране от Народното събрание и избор на финансови посредници.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер