политика > бизнес среда


Българският бизнес е оптимист по отношение на глобалната икономика

75 % от българските мениджъри смятат липсата на квалифицирани кадри за най-голямото предизвикателство пред бизнеса

PwC представи резултатите от 19-то си ежегодно глобално проучване.


36 % от бизнес лидерите у нас са оптимистично настроени спрямо растежа на глобалната икономика. 27 % от техните колеги от цял свят очакват подобрение, а тези в Източна и Централна Европа са по-умерени в очакванията си - само 25 % са с такива настройки. Това са резултатите от 19-ото ежегодно глобално проучване на престижната консултантска компания PwC, направено сред над 1400 бизнес лидери от 83 страни.

Данните бяха представени на форум "Преосмисляне на бизнес успеха в един променящ се свят" с участието на ръководителите на някои от най-големите компании и финансови институции в страната. Споделяйки опит и мисли за предизвикателствата пред бизнеса, голяма част от висшите мениджъри се обединиха около тезата, че бизнес успехът в бъдеще ще бъде определян не само от финансови резултати.

86 % от топ мениджърите у нас определят като най-голямо предизвикателство пред дейността си геополитическата обстановка. Свръхрегулациите (78 %) и липсата на квалифицирани кадри (75 %), са другите фактори, които най-много безпокоят мениджърите, сочат резултатите от анкетата за България. В нея са участвали 38 изпълнителни директори, като 66 % от тях оперират в сектора на услугите и потребителските стоки, 29 % във финансовия, а 5 % - в сектор „Технологии и комуникации“.

Наличието на квалифицирана, образована и адаптивна работна сила е ключов приоритет за обществото днес, според 86 % от българските и 75 % от глобалните участници в проучването. За да задържат най-успешните си служители, бизнес лидерите трябва да се фокусират върху ефективно управление на представянето и програми за развитие на бъдещи лидери.

Въпреки някои негативни тенденции 72 % от мениджърите виждат повече възможности за бизнеса си днес, отколкото преди 3 години в сравнение с едва 60 % от глобалните участници в проучването.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер