експорт > пазари


Европа отваря трудовите пазари за лекари и архитекти

16 млн.души ще бъдат необходими на Европейския съюз до 2020 година за попълване на висококвалифицираните работни места

Лекари, стоматолози, фармацевти, медицински сестри, акушерки, ветеринарни лекари и архитекти ще имат значително по-лесен достъп до трудовите пазари на страните от Европейския съюз. Тяхната професионална квалификация ще се признава по ускорена процедура. Това гласи незаконодателна резолюция на Европейския парламент, която се очаква да направи по-гъвкав европейския трудов пазар.

Резлолюцията се отнася и отнася и до още 800 регулирани професии, но само седемте посочени по-горе ще бъдат признавани автоматично.

Стъпката наистина е революционна, защото ще даде шанс на близо 50 % от младите европейци да се реализират професионално зад граница, в рамките на Стария контитент. Това е тяхното най-голямо желание, сочи европейско проучване.

Има още две очаквания свързани с резолюцията. Първото е да се стимулира икономическия растеж в еврозоната, а второто- да се превъзмогне недостигът на работна ръка. А той никак не е малък.

Според данни на отделните страни до 2020 година на Европейския съюз ще му бъдат необходими 16 милиона души за попълване на висококвалифицираните работни места. А по-сегашната система процедурите са много тромави и отнемат доста време. Ето защо резолюцията идва във възможно най-подходящия момент.

Друга важна стъпка, предприета от Европейския парламент, е предложението да се създаде доброволен професионален паспорт, свързан с електронната система за обмен, която свързва компетентните институции в Европейския съюз и е известна като Информационна система за вътрешния пазар.

Така по най-бързия начин всяка страна ще знае във всеки един момент от какви специалисти има необходимост и къде може да ги намери.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер