експорт > пазари


Кой как иска да спечели
или да не загуби от драхмата

Инвестиционата банка JP Morgan съветва клиентите си да купуват имоти в Гърция със заеми в евро от гръцки банки, германският туроператор ТУИ поиска клауза за разплащане в драхми

Неясностите около оцеляването на Гърция в еврозоната и все по-засилващите се слухове за въвеждане на драхмата, подхраниха спекулациите, как може да се спечели от тази ситуация.

Чуждестранни инвеститори и инвестиционни компании вече започнаха да залагат на банкрута на Гърция и връщането към драхмата, като някои тях препоръчват на клиентите си „да заложат“ всичките си пари на този сценарий, пише гръцкият всекидневник Imerisia, цитиран от Investor.bg.

Въпреки че някои инвеститори изтеглят капиталите си от Гърция поради опасения за икономически крах, други обаче правят точно обратното.

Според изданието големи чуждестранни компании са взели на прицел гръцките имоти и то с чисто спекулативна цел. Като инвестиционната банка JP Morgan, която съветва клиентите си да инвестират в гръцки имоти, най-вече в парцели и ваканционни вили. Това предложение е един от инвестиционните съвети на банката към своите клиенти и се базира изцяло на вероятността от фалит на Гърция.

Анализаторите на банката съветват клиентите си, които имат икономическа възможност, да закупят имоти в Гърция, като използват кредити в евро от някоя гръцка банка.

Стратегията се базира на хипотезата, че фалитът на Гърция и връщането към драхмата са сигурни, при което кредитите на инвеститорите ще бъдат конвертирани в гръцки драхми, за които пък може да се очаква, че ще девалвират.

При това положение купувачите биха могли да изплатят кредита си с половината и дори по-малко пари в сравнение с първоначалната стойност, на която са купили имота.
.
Въпреки че гръцките банки са спрели кранчето на кредитирането, трудно биха могли да откажат на чуждестранни клиенти, които разполагат с всякакви видове гаранция, пише гръцкото издание.

Заигравката на ТУИ с драхмата


И големият германски туроператор ТУИ се заигра с драхмата. Той вече я върна в обращение, съобщи преди време ДПА. Според агенцията ТУИ са поискали от гръцките туристически компании да запишат в договорите си, че ако еврото не е в обръщение в Елада, разплащанията ще продължат да се извършват в драхми.

Това решение е шокирало Гръцката туристическа асоциация, която е реагирала много гневно и е сезирала министерството на туризма в Атина.

“Правим го в интерес на клиентите. Трябва да пазим от загуби при валутен риск”, коментира пред вестник “Билд” Робин Цимерман, говорител на ТУИ.

И въпреки, че един римейк на старите гръцки пари е само в сферата на теоретичните предположения, според редица финансови анализатори евентуалното връщане на драхмата ще бъде съпътствано от ценови срив на валутата с около 60 процента веднага след повторната й премиера като платежно средство. При това без изобщо да е ясно какъв ще е стартовият й курс спрямо еврото.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер