Банер

за ценители > винен бизнес


Илиян Петракиев от Троян стана “Сомелиер на годината” 2016 г.

Цветелина Николова, управляващ директор на Катаржина Естейт и Платиниум Брандс, връчи на Илиян Петракиев специален приз на избата

Големият български музикант Иван Лечев, известен с любовта си към виното и познанията за него, беше отличен със специалната награда “Винолюбител на годината”


Шестима сомелиери достигнаха до финала на “Сомелиер на годината” 2016 г. На изискана гала вечер, съпътствана с коктейл, в столичния хотел „Маринела” те демонстрираха своите знания, поведение и професионални умения пред погледа на журито и гостите  на вечерта.

Всеки от сомелиерите трябваше да отвори по едно вино, определено чрез жребий, и в рамките на 10-те минути, с които разполага, да го представи и да отговори и на въпросите на журито. Имаше я сценичната треска, типична за конкурсите, в които всеки от претендентите трябва да спечели големия приз.

Направи го 21-годишният Илиян Петракиев от Троян, студент по туристически мениджмънт. Той спечели симпатиите не само на журите, но и на публиката, която бурно аплодираше неговата изява. 13 членното жури от сомелиери, представители на винарските изби, професионалисти от ресторантьорския бранш и медийни партньори, също му даде своя голям вот на доверие. Так

На второ място се класира Живко Енчев от столичния ресторант LA PASTARIA, а третото място бе отредено за Йордан Адолфов, сомелиер в ресторанта на русенския хотел “Анна Палас”.

Нека обаче да припомним как протече битката при сомелиерите от самото начало. В рамките двумесечната програма на третото издание на националния конкурс, регистриралите се за участие, се представяха от името на ресторанта, винарската изба или търговската фирма, в която работят.

Те трябваше да преминат през 4-ри етапа за проверка на знанията и уменията. Изправиха се пред сложен тест от 100 въпроса свързани с технологии, производство, сортове, познания за българските и световни вина, сервиране, комбиниране с храни и т.н., тематично есе, подготовка на винен лист и интервю.

След това за първи път допуснатите до полуфинала участници трябваше да преминат през тридневните тестове на гостите на откритата дегустация и на специално поканеното от организаторите професионално жури. То се състоеше от едни от най-извените и почитани български винени специалисти и сомелиери - Коста Канариев, Венцислав Любенов, Бояна Сирянова и Слави Райчев.

Ето защо на гала вечерта, Снежана Спасова, председател на асоциация Българско вино, която съвместно с Българската асоциация на професионалните сомелиери водена от Михаил Марковски, организира конкурса, специално благодари на четиримата големи наши сомелиери за това, че са подготвяли и помагали на своите по-млади колеги през всичките дни на конкурса.

“Сомелиерите са необходимост за всеки ресторант и всяка изба. Това е една абсолютно енциклопедична професия и тя заслужава много уважение“, каза Коста Канариев,  председател на журито, сомелиер, учредител и зам.-председател на Асоциация българско вино. Той благодари на всички сомелиери, участници в конкурса, за това, че са имали куража да се яват на него и дадат всичко от себе си, за да го спечелят.

Цветелина Николова, управляващ директор на Катаржина Естейт и Платиниум Брандс, връчва на Илиян Петракиев специалният приз на избата

Другият хубав и впечатляващ момент от вечерта бе връчването на специалната награда на Винарска изба Катаржина Естейт. Цветелина Николова, председател на журито от производители-винарски изби по време на конкурса и управляващ директор на Катаржина Естейт и Платиниум Брандс, обяви името на носителя на ценния приз и той отново бе Илиян Петракиев.

Тази специална награда ще му даде възможност да се запознае с тънкостите в правенето на изключителни вина по време на тридневно посещение в тази елитна изба на България.

“България е невероятна държава. Бъдете по-уверени в себе си, говорете с усмивка за виното, защото то е емоция, а българските вина по нищо не отстъпват на тези от Италия, Франция, Испания или Новия свят. Винената култура в България днес е в пъти по-висока и хората заслужават да пият най-добрите вина “, каза Цветелина Николова в емоционално и запомнящо се обръщение към сомелиерите и гостите на вечерта.

Победителят в конкурса Илиян Петракиев получи награда и от от фирма "Бор-Чвор", един от спонсорите на събитието. Имаше обаче още награди. Големият български музикант Иван Лечев, известен с любовта си към виното и познанията за него, беше отличен със специален приз “Винолюбител на годината”. Той му беше връчен от Михаил Марковски.

„Преди дни се върнах от Австралия и Нова Зеландия. Трябва да ви кажа, че българските вина по нищо не отстъпват на тези, които опитах там, освен по своята известност. Трябва да се гордеем с вината, които имаме”, каза Иван Лечев. Той благодари на своите учители в сомелиерството – Коста Канариев и Михаил Марковски.

Трябва да се отбележи още една новост в програмата на конкурса - класацията “Вино на годината” за най-актуалните вина и винени брандове, включени в портфолиото на винопроизводителите за 2016-та година. В нея се надпреварваха 20 изби и 4-ма вносители с 87 вина в 16 категории за български и чужди вина. Носителите на приза  „Вино на годината 2016“ бяха обявени по време на специално подготвената церемония във втората част от финала на конкурса.

Снимки: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер