финанси > инвестиции


Alibaba ще инвестира 100 млн. долара в Бургас

Най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай Alibaba, проучва възможността да изгради логистична база край Бургас

Тя ще е нещо като разпределителен център за стоките, купени от европейците, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай Alibaba, проучва възможността да изгради логистична база край Бургас. Тя ще е нещо като разпределителен център за стоките, купени от европейците, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Инвестицията ще е над 100 млн. евро и би отворила стотици нови работни места.

Над 28 са запитванията за инвестиране в България, като стойността на проектите, които евентуално ще се реализират, е 1,7 млрд. лв., допълни Янев. Приоритетните сектори са автомобилостроенето, машиностроенето и ауотсорсинга. „Помагаме с информация и за проекти в селското стопанство, въпреки че те са към Министерството на земеделието. Проектите са за изграждане по нови технологии на големи оранжерии, които да използват отпадна топлина. Те са в близост до тецове и минерални води”, казва още шефът на инвестициите.

Към този момент е сигурно, че има 14 нови преписки за сертифициране на проекти с клас „А”, „Б” и приоритетни инвестиции. Те са за 400 млн. лв. и след реализирането им ще се отворят 3000 нови работни места.

Сред инвеститорите е и „Магна пауъртрейн” – Пловдив, собственост на един от водещите в света доставчици на елементи за световната индустрия. Компанията разширява присъствието си в България. Magna има 305 производствени предприятия, 88 развойни и търговски центъра в 27 държави. Друг инвеститор е немската компания Osram, която строи завод за осветителни системи в Пловдив.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер