финанси > инвестиции


Йоран Свенсон: 10% корпоративен данък не е достатъчен за привличане на чужди инвеститори

Президентът на Българо-Скандинавската търговска камара пред exporter.bg за факторите, които обуславят чуждестранните инвестиции в България

„Инвеститорите избират съответната страна за реализиране на инвестиционните си проекти, когато виждат сигурност и растящ икономически потенциал“, казва  Йоран Свенсон.


Дългосрочност, ясни правила и ускоряване на реформите във всички сфери, са факторите, които привличат чуждите инвеститори в България, заяви за exporter.bg  Йоран Свенсон, президент на Българо-Скандинавската търговска камара.

Инвеститорите избират съответната страна за реализиране на инвестиционните си проекти, когато виждат сигурност и растящ икономически потенциал.

Интересът към България и възможностите, които страната дава за чуждите инвеститори и компании, е изключително голям. България продължава да е атрактивна със стратегическото си географско разположение, евтината работна ръка и ниските данъчни ставки. Но според Йоран Свенсон това не е достаъчно. 10% корпоративен данък е голям плюс, но не е определящ.

„Сигурен съм, че има много фирми, които са готови да платят още няколко процента отгоре, но да имат стабилност за дългосрочната си инвестиция. Защото инвеститорите правят дългосрочни планове, не за 1-2 години, а за 10-20 години напред“, смята той.

Като важен фактор той определи и колко лесно се намират кадри. Неговата практика показва, че има много инвеститори, които трудно намират точно тези кадри, от които индустрията има нужда.

За него е определящо да се обърне голямо внимание на университетите и техникумите, които „произвеждат“ именно тези „продукти“, които допринасят за повишаване БВП на страната. И когато няма близък диалог между бизнеса и образователната система, включително и научните организации, тогава нещата се усложняват, просто не се получават.

Добър пример за успешни скандинавски инвестиции в България, Йоран Свенсон посочи норвежката фирма Теленор. В инустриалния сектор фактори са две големи шведски фирми. Едната е СКФ България, специализирана в производството на лагери и лагерни компоненти. Тя осигурява около 2000 работни места и има 3 завода в България.

Другата голяма шведска инвестиция е АББ с 4 завода, която също дава работа на около 2 хил. Души. Сериозна инвестиция е и финландската AmerSports, която придоби фабриката за производство на ски в Чепеларе.
„Това са глобални компании с голям обем производство, които имат сериозни планове за развитие и са оптимисти по отношение на своя бизнес“, смята президентът на Българо-Скандинавската търговска камара.

(Цялото интервю с Йоран Свенсон, президент на Българо-Скандинавската търговска камара, четете в секция Експорт, на страница Пазари)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер