бизнес > лица от бизнеса


Петко Симеонов спечели Европейската награда за млад фермер

Освен производител на биологичен мед - четвърто поколение, Петко Симеонов е председател на Сдружението за биологично пчеларство и член на Българска Асоциация Биопродукти

„България е на първо място в Европа по брой пчелни семейства, отглеждани по биологичен начин и в челните места по производство на биологичен мед“, каза пред exporter.bg младият фермер.

Производителят на биологичен мед Петко Симеонов, спечели Европейската награда за млад фермер с иновативния си проект за подвижно пчеларство и интегрирана система за управление на пчелни семейства.

Това стана ясно по време на третото издание на Европейския конгрес на младите земеделски производители в Европа, който се проведе на 6 и 7 април 2016 г. в Брюксел.

През 2015 г. Петко Симеонов спечели националния конкурс за наградите за млади фермери, организиран от евродепутата Владимир Уручев, което му даде шанс да презентира проекта си на европейско ниво. В тазгодишното издание на Европейския конгрес са се включили над 200 фермери от 17 държави членки.

В пчелното стопанство на Симеонов внедрените иновации са в две посоки – развиване на подвижно пчеларство чрез специално създадени за целта ремаркета, на които се качва платформа, така че кошерите могат да бъдат местени в подходящи за паша райони, което увеличава добивите.

Втората иновация е поставянето на сензори в кошерите, които събират данни за поведението на пчелните семейства, теглото, температурата, влажността и др. Тази информация е от изключителна важност за пчеларите, а системата може да бъде приложима и за биомониторинг на околната среда, тъй като пчелите донасят в кошера всички замърсявания от местата, където събират мед.

Годишното производство на биологичен мед в България е между 1200 – 1500 тона, каза пред exporter.bg  Петко Симеонов и допълни, че от 2015 г. има огромно увеличение на броя на пчеларите, които са преминали към био производство.

Биологичните оператори в момента са от порядъка на 470-500 оператора. Те отглеждат общо 176 хил. пчелни семейства, от които не всички са био. От тях 65 хил. са преминали със сертификат като биологични, останалите са в преход.

„България е на първо място в Европа по брой пчелни семейства, отглеждани по биологичен начин. Италия е на второ място със 120 хил. Това ни нарежда на едно от челните места и по производство на биологичен пчелен мед“, казва младият фермер. Родният мед е с много високо качество и много добри параметри, благодарение на голямото биоразнообразие на медоносна растителност.

(Цялото интервю с Петко Симеонов, дадено специално за exporter.bg, четете в секция Експорт, на страница Пазари)
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер