бизнес > региони


СИБАНК подкрепя бизнеса в Североизточния регион с ресурс по Програма COSME

СИБАНК, единствената българска банка, която работи по Програма COSME,  е подписала 200 договора за финансиране на бизнеса за над 36 млн. евро, като 12% от тях са в Североизточен регион и са на стойност 4 млн. евро.

„СИБАНК е партньор на водещите международни и национални финансови институции в подкрепа на развитието на регионите“, заяви Франк Янсен, изпълнителен директор на СИБАНК.

„СИБАНК е партньор на водещите международни и национални финансови институции в подкрепа на развитието на регионите“, заяви Франк Янсен, изпълнителен директор на СИБАНК, по време на  конференцията „Региони в растеж“, организирана от в. „24 часа“.

Първата от поредицата регионални срещи се проведе днес във Варна и в нея взеха участие вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова и Красен Кралев, изпълнителният директор на Фонда на фондовете Валери Белчев, кметове на общини в региона и представители на бизнеса.

От два фонда за финансов инженеринг ще може да се възползва Североизточна България, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и допълни, че 370 млн. лв. са заделени във Фонда на фондовете в такива инструменти. Единият от фондовете за градско развитие бил за София, един за Южна България. Ще има специален фонд за Северна България и още един за туризъм, който е със стартова инвестиция от 100 млн. лева.

„Три са основните фактори за развитие на региона - туризмът, транспортен, логистичен и енергиен хъб на България. Когато планирахме тези 3 млрд. лв. по линия на програмата "Региони в растеж", искахме регионите да бъдат подкрепени с повече добавена стойност", обобщи министър  Павлова.

"Варна притежава и като община, и като област всички предпоставки да е контратежест на София. Ако имаме само един център, това прави регионалната политика дисбалансирана и България отчаяно се нуждае от противотежест на столицата", заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев по време на форума и обеща до два месеца да бъде представен финалния вариант на проекта за енергиен хъб, който е ключов за Североизточния регион.

На снимката: Франк Янсен, изпълнителен директор на СИБАНК, представя проектите по програма COSME в Североизточен регион.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер