финанси > банки


Столична община и Общинска банка стартират кампания за финансова грамотност

Близо 100 деца от трети клас на 139 ОУ „Захарий Круша“ в кв. Лозенец, град София научиха основни правила за това как могат да управляват парите, с които разполагат и по какъв начин да си правят седмичния си бюджет

Лектори на първия открит урок днес бяха г-н Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление "Финанси и стопанска дейност" на Столична община и г-н Сашо Чакалски, председател на УС и изпълнителен директор на Общинска банка.

Съвместна информационна кампания за финансова грамотност в училищата, организирана от Столична община и Общинска банка стартира днес. Близо 100 деца от трети клас на 139 ОУ „Захарий Круша“ в кв. Лозенец, град София научиха основни правила за това как могат да управляват парите, с които разполагат и по какъв начин да си правят седмичния си бюджет. 

Лектори на първия открит урок днес бяха г-н Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление "Финанси и стопанска дейност" на Столична община и г-н Сашо Чакалски, председател на УС и изпълнителен директор на Общинска банка.

Под формата на забавни игри и интерактивни презентации учениците и лекторите дискутираха различни въпроси, някои от които бяха откъде идват парите, как се прави седмичен бюджет, как да планират разходите си и какво още могат да научат младите, за да повишат финансовата си грамотност. 

„Столична община винаги е считала, че най-важният капитал на града са хората – гражданите и техните деца, и винаги се стараем да предоставим възможно най-доброто за тях. Затова ние предприехме тази инициатива, с която да допринесем за мотивирането на децата да добият ключови компетенции.

Сашо Чакалски, изпълнителен директор на Общинска банка (вляво) разказа на учениците колко важна в днешно време е финансовата компетентност. Победителят в конкурса за ученическо есе на тема: "УПРАВЛЯВАМ ФИНАНСИТЕ СИ" ще спечели възможността да прекара един ден в Общинска банка, където ще може на място да научи много за финансите и какво е да се работи в банка.

Никога не е прекалено рано да поставим добро начало като провокираме интереса им към финансовата грамотност, защото това влияе на  бъдещето им. Затова вярвам, че с тази инициатива ги мотивираме да са по-информирани,  като по този начин ще допринесем за тяхното развитие и успешна реализация“, коментира г-н Барбалов, заместник-кмет на Столична община.

„В днешно време финансовата компетентност е важно умение за всички ни и считаме, че с тази кампания по достъпен начин можем да информираме ученици и младежи как да успяват да управляват личните си средства, да планират разходите си и да спестяват“, коментира г-н Сашо Чакалски, изпълнителен директор на Общинска банка. 

Децата се включиха активно в дискусиите и игрите и някои от тях пожелаха като пораснат да станат финансисти, банкери, а дори и кметове. 

Практическо-образователната инициатива ще се провежда през цялата 2016 година в редица столични училища. Целта е да се информират и насърчават младите да добият базисна финансова култура и познания.  В рамките на кампанията се организира и национален конкурс за ученическо есе на тема “УПРАВЛЯВАМ ФИНАНСИТЕ СИ“. Целта му също е да провокира учениците да научат повече за финансовата грамотност. За отличилите се ще има специални награди, а победителят ще спечели възможността да прекара един ден в Общинска банка, където ще може на място да научи много за финансите и какво е да се работи в банка.

Повече информация за конкурса можете да намерите на www.facebook.com/MunicipalBank

Горе на снимката: Лектори на първия открит урок днес бяха г-н Дончо Барбалов (lвляво), заместник-кмет по направление "Финанси и стопанска дейност" на Столична община и г-н Сашо Чакалски (вдясно), председател на УС и изпълнителен директор на Общинска банка.

 

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер