финанси > европейски пари


16,5 млрд.лева безвъзмездно очакваме от Брюксел

България може да разчита най-малко на около 9 млрд.лева от еврофондовете за изграждане на инфраструктура, смята министър Томислав Дончев

За периода от 2014 до 2020 година България ще получи близо 16,5 милиарда лева безвъзмездна помощ, като това е с около 3,5 млрд. лв. повече спрямо сегашния програмен период, обяви по време на икономически форум министърът на еврофондовете Томислав Дончев.

Според него България може да разчита най-малко на около 9 млрд. лв. от еврофондовете за изграждане на инфраструктура – пътища, жп линии и воден сектор, през следващия програмен период 2014 – 2020 г.  Сумата е с близо 2.5 млрд. лв. повече от сегашния седемгодишен период.

Очакваните 16,5 милиарда лева се разпределят както следва: 53% за инфраструктура от Кохезионния фонд (30%) и Европейския фонд за регионално развитие (23%), 25% от Европейския социален фонд за мерки по заетост и административно обучение и 22% от Европейския регионален фонд за нисковъглеродна икономика, развойна дейност и иновации, отбеляза Дончев.

Той смята, че до средата на 2013 г. България ще е готова с партньорския договор за следващия програмен период, както и с оперативните програми. И допълни, че програмите отново ще бъдат на отраслов принцип, както са в момента. Регионални програми засега не се предвиждало да има.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер