коментари > анализи


Предприемачи оценяват ролята на дигитализацията в своите компании като решаваща

Анкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара, с главен управител д-р Митко Василев, показва,  че по отношение на актуалното ниво на дигитализация, ръководствата на над половината от запитаните 59 фирми отговарят, че то е над средното

Резултатите оборват тезата, че по-високата степен на дигитализация води до освобождаване на персонал.

Германо-Българската индустриално-търговска камара, с главен управител д-р Митко Василев (на снимката), mредстави  анкетата на тема: „Индустрия 4.0 в България“. Това стана в рамките на икономическия форум „Индустрия 4.0“, почетни гости на който бяха президентът на Република България Росен Плевнелиев и президентът на Федерална република Германия Йоахим Гаук.

Концепцията за „Индустрия 4.0“, т. нар. четвърта индустриална революция, представлява цялостното обвързване посредством съвременни дигитални технологии на процесите в едно предприятие, чрез които се създава стойност: от разработването, през производството и логистиката, до сервиза и изваждането от експлоатация.

От 1 до 16 юни 2016 г. Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) провежда анкета сред своите фирми членове с цел да очертае актуалната ситуация и да установи какви са плановете на бизнеса в България по отношение на дигитализацията.

„В анкетата на ГБИТК „Индустрия 4.0 в България“ в рамките на 16 дни се включиха 59 фирми членове на камарата (български, германски и други чуждестранни компании). Проучването бе насочено към техните ръководства. Повече от 80 % от анкетираните оценяват ролята на дигитализацията в своята компания като „решаваща“ или „много значима“, съобщават от камарата.

И допълват, че по отношение на актуалното ниво на дигитализация, над половината от запитаните отговарят, че то е над средното. Близо 90 % от фирмите до три години вече ще са направили стъпки в посока дигитализиране на процесите. 64 % отговарят, че разполагат с отдел или служител, отговорен за това. Над 70 % от анкетираните през следващите пет години ще инвестират до 3 % от оборота си.

Резултатите оборват тезата, че по-високата степен на дигитализация води до освобождаване на персонал: 61 % от анкетираните не очакват промяна в броя на служителите си като следствие от дигитализацията. Над половината от участниците в анкетата посочват нивото на квалификация на персонала и обема на необходимите инвестиции сред предизвикателствата на дигиталното обвързване на производствения процес. Сигурността на данните също е от решаващо значение за ръководствата на компаниите.

На фона на страховете на предприемачите логични са исканията им към политическата власт: насърчаване на допълнителна квалификация и данъчни стимули при взимане на мерки за дигитализиране. Предпоставка за технологичната промяна са големи инвестиции, както при големите, така и при малките и средноголемите компании.

Понятия като иновация, комуникация с клиентите, адаптивност и „Time to Market“ през следващите 5-10 години ще придобият ново значение. България трябва да бъда активна и да влияе при създаването на новите принципи, за да подсигури позициите си в конкурентната среда. Сред водещите стимули за компаниите да дигитализират процесите са: увеличение на ефикасността, по-добро планиране и управление, увеличаване на продуктивността, показва още анкетата на  ГБИТК.

Данните на камарата сочат, че от присъединяването на България към Европейския съюз търговският обмен между България и Германия е нараснал с 67 %. През 2015 г. е отбелязан нов рекорд в стокооборота: близо 6,3 млрд. евро. Федералната република е най-важният търговски партньор на България и е сред основните инвеститори в страната ни.

„Българо-германските икономически отношения не се изразяват само в трансфер на стоки, услуги и капитали, а и в обмен на опит. Германо-Българската индустриално търговска камара привнася елементи от наложили се като успешни в Германия модели, като например такива в сферата на дуалното професионално обучение, енергийната ефективност и правото“, отбелязват от камарата.

В този контекст е и икономическият форум „Индустрия 4.0“, който ГБИТК организира на 23 юни 2016 г. в София.

Повече за Германо-Българската индустриално-търговска камара


Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) е част от световната мрежа на германските външнотърговски камари. В 90 страни по света те предлагат своя опит, контакти и услуги, както на германски, така и на чуждестранни фирми. ГБИТК е наследник на Представителството на германската икономика (създадено през 1993 г.) и на Деловия клуб на германската икономика в България. Германо-Българската индустриално-търговска камара е официално учредена на 9 март 2004 година на базата на двустранно споразумение между правителствата на Федерална Република Германия и Република България. В ГБИТК членуват над 500 фирми, институции, организации и физически лица.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер