финанси > европейски пари


Малки и средни фирми масово се отказват от европроекти

Смятат, че лихвите на банките са прекалено високи и не могат да осигурят своята част от съфинансирането, банкерите ги съветват да отидат първо при тях, а после да кандидатстват за одобрение от Европа

Малки и средни фирми масово отказват финансиране по техни проекти, одобрени по оперативна програма “Конкурентоспособност”. И това са вече 30-35 % от този сегмент в бизнеса, което е повече от стряскащо. Причината е, че фирмите не могат да осигурят своята част от парите.

Обвинението


Те обвиняват банките, че ресурсът им е много скъп. Лихвите, които трезорите им предлагат за съфинансиране са 10-12 %. Това е непосилно за фирми от този калибър. С отпадането на проектите обаче България губи и време и пари, както от страна на бизнеса, така и на администрацията.

Предложението


Ето защо министърът по управление на европейските пари Томислав Дончев предложи на икономическото министерство да разработи схеми, с които именно фирмите от този сегмент, да получават по лесен достъп до нисколихвено кредитиране. И то точно по оперативна програма “Конкурентоспособност”, която ще бъде ключов финансов инструмент от 2014 година.

Идеята е лихвата да е под пазарната и средствата да бъдат използвани и за бизнес-инициативи на фирмите,  предлага Томислав Дончев.

Достъпът до финансиране на българските фирми е труден, коментира и Боряна Пенчева, зам.-министър на финансите.


Контрата


Според банкерите обаче проектите идват на късен етап за одобрение и някои не отговарят на изискванията за кредитиране. Фирмите търсят финансиране, когато проектът е вече одобрен от Европа. Това трябва да върви успоредно с подготовката им, смятат банкери.

"Ключът към успешното усвояване на средствата от европейските програми е в намирането на начин за аутсорсинг на колкото се може повече програми от типа на "Конкурентоспособност" и отнасящите се за земеделие в банките", предлага Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Според него липсата на административен капацитет в държавата може да се компенсира с наличието на опит и знания и генерирането на проекти на 30 000 души, които работят в банките. Държавата щяла предварително да зададе правилата и да контролира.  Съветът на Хампацумян към банкерите е да се съсредоточат в началото върху фирмите- отличници, а след това да се върви към финансиране и на останалите.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер