експорт > пазари


Най-голямото предизвикателство пред бизнеса за следващите две години, според самите износители, е подобряване на навиците на плащане на техните клиенти

Анна Кършовска, директор Дирекция „Застаховане“ към БАЕЗ на конференцията „Made in Bulgaria – предимство или недостатък“, организирана от exporter.bg, за това, че застраховането на кредитни рискове е уникален инструмент, който повишава конкурентоспособността на износителите на външните пазари

"Данните, които ви предоставих са свързани с начина и морала на плащане на компании от Европа. Те посочват, че търговският кредит (отсроченото плащане) се налага все повече, като дори се удължават не само договорените, но и реалните срокове на плащане", каза Анна Кършовска

Застраховането на кредитни рискове е уникален инструмент, който повишава конкурентоспособността на износителите на външните пазари.

Данните, които ви предоставих са свързани с начина и морала на плащане на компании от Европа. Те посочват, че търговският кредит (отсроченото плащане) се налага все повече, като дори се удължават не само договорените, но и реалните срокове на плащане.

Продавачите се ползват само от недостатъците, тъй като те реално предоставят безплатен кредит на своите купувачи, като всички рискове, свързани с получаването на плащането, остават при тях. Затова се получава омагьосан кръг, в който самата компания има нужда от средства, за да продължава да работи, да произвежда и да продава, а в същото време чака пари от тези, на които е доставила стоки на отсрочено плащане.

Анна Кършовска, директор Дирекция „Застаховане“ към БАЕЗ: Данните, които ви предоставих са свързани с начина и морала на плащане на компании от Европа. Те посочват, че търговският кредит (отсроченото плащане) се налага все повече, като дори се удължават не само договорените, но и реалните срокове на плащане.

Така се получава този омагьосан кръг. И затова най-голямото предизвикателство пред бизнеса за следващите две години според самите износители, е подобряване на навиците на плащане на техните клиенти.

Самата застраховка покрива рисковете от неплащане на българските фирми от страна на контрагентите, с които работят на отсрочено плащане. Но ползите от нея не се ограничават само до покриването на рискове. По този начин фирмите получават актуална финансова оценка за партньорите си, могат по-добре да прогнозират паричните си потоци, да увеличат оборотите си към настоящи партньори, да започнат работа с нови компании или на пазари, които до този момент са считали за непознати и по-рискови.

Крайният ефект е постигане на по-голяма стабилност, предоставяйки в същото време по-конкурентни условия, а именно отсрочване на плащането.

Не на последно място е и възможността за получаване на финансиране чрез използването на тези полици – чрез прехвърляне на полицата в полза на банка или чрез застраховане на самата банка.

Снимки: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер