експорт > пазари


Ръст от 5,6 % в износа на българско вино за Русия

Румънски компании също преговарят с наши изби за закупуване на винена продукция

През 2011 година румънски компании проявиха  интерес към  български вина”, казва Иван Тодоров, собственик на едноименната бутикова изба в Брестовица. Само от Брестовица двадесет тира – всеки с капацитет 20 тона - са товарили мерло и каберне. Има заявки за 300 тона наливно вино само от един производител.

"Интерес към продукцията от региона проявяват също така от Унгария и Чехия. А износът на вино за Русия към настоящия момент отбелязва ръст от 5,6 на сто спрямо 2010 година. Очакваме до края на 2011 година този ръст да нарасне още, защото в момента има проблеми с разрешителните на превозвачите, което забавя експорта”, отбеляза  Росица Кючукова по време на  “Дефилето на младото вино”, което се проведе за трети път в Пловдив.

В тракийската низина са концентрирани  най-много винарски изби, коментираха организаторите на дефилето. Не случайно тук се реализира проект за развитие на винарството в Тракийско-родопската яка на стойност 2 млн. евро.

„Туризмът най-бързо може да изтегли пловдивската икономика нагоре”, обясни стратегическите цели на тазгодишното „Дефиле на младото вино” Любозар Фратев, председател на организационния комитет на събитието.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер