експорт > пазари


Инж. Емил Шаранков: Българската металургия работи в условията на много силна конкурентна среда и външен натиск

Изпълнителният директор на ВМВ-Метал ЕООД пред exporter.bg за това, че опастността от вноса на евтин метал от Китай, не е отминала

„Европейският парламент потвърди решението си да не дава на Китай статут на пазарна икономика. Този път България имаше активна позиция в Брюксел по този въпрос“, отбелязва инж. Емил Шаранков.

Българската металодобивна и метало преработваща индустрия, и за черни, и за цветни метали, както и тази, която обслужва  машиностроенето (леярни и ковашки производства), през 2015 г. работеше в условията на много силна конкурентна среда и външен натиск, което продължава и през 2016 г. Това каза в интервю за exporter.bg инж. Емил Шаранков – изпълнителен директор на ВМВ-Метал ЕООД.

Компанията е носител на Голямата награда на exporter.bg „Експортьор на годината“ За Рестарт през 2014 г. и на наградата „Експортьор на годината“ през 2013 г. в бранш Металургия.

Кое обуславя този натиск?


„На първо място ниските международни цени на суровините, оттам и на крайните изделия. След това идва засиления натиск от страните на БРИКС*, главно Китай, който девалвира собствената валута и направи своя износ по-конкурентен“, коментира инж. Шаранков.

„И веднага трябва да отбележа, че България този път имаше много активна позиция в Брюксел. Под натиска на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), на Eurofer (асоциацията на европейските производители на стомана), на Арселор (една от най-големите компании в производството на стомана в света), Европейският парламент потвърди решението си да не дава на Китай статут на пазарна икономика. Това е добре за нас, защото регламентира по-големи рестрикции за вноса на китайска метало-продукция в Европа“, смята изпълнителният директор на  ВМВ-Метал ЕООД.

„Този път и българските чиновници в Брюксел реагираха по най-добрия начин. Но това не означава, че опастността е преминала. Китай произвежда повече от половината от стоманите на света.

В България има две металургични бази – Стомана Перник и Промет на морето. Да предположим хипотетично, че в активния, строителен сезон, някой вкара на черно, с кораби по Черноморието, 15 000 тона китайски метал. Той е толкова евтин, че до няколко месеца Промет ще спре работа и ще фалира. Ето затова казвам, че опастността не е преминала“, категоричен е инж. Шаранков.

* БРИКС (BRICS) е наименование на група страни с влияние в международната икономика. Представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли).

(Цялото интервю с инж. Емил Шаранков, изпълнителен директор на  ВМВ-Метал ЕООД, четете в секция Експорт, на страница Пазари) 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер