бизнес > лица от бизнеса


Кое прави разликата между богатите и останалите в света на виното

За Ламберто Фрескобалди семейното наследство може да бъде обобщено в една дума: вино.

„Отваряйки бутилка Нипоцано, той отпива и поклаща глава. Червеното вино, което семейството му доставяло на Микеланджело и на папа Лъв X, все още има същия прекрасен вкус“, разказва агенция Блумбърг.


Когато попитали покойната вече баронеса Филипин де Ротшилд*, собственичка на прочутото Шато Мутон Ротшилд, кое отличава техните вина  от останалите, тя произнася онази знаменита фраза: Разликата е само 200 години.

Ето защо, историята, която ни предлага агенция Bloomberg, ни навежда на мисли, близки до тези на баронесата.

Ламберто Фрескобалди (на снимката) слага две винени чаши върху дървена бъчва в голямата винарна на компанията си, която се намира в 1000-годишен замък недалеч от Флоренция.

Отваряйки бутилка Нипоцано, той отпива и поклаща глава. Червеното вино, което семейството му доставяло на Микеланджело и на папа Лъв X, все още има същия прекрасен вкус.

За 53-годишния Фрескобалди управлението на семейния бизнес е въпрос на доверие. Това е начин да съхрани династия, започнала с търговия на дървесина преди около 1000 г. и натрупала състоянието си с финансирането на английския кралски двор близо двеста години по-късно, пише  агенция Bloomberg.

„Трябва да разбирате, че не притежавате това, което сте наследили. Само трябва да го управлявате по правилния начин и да продължите с нещо друго“, разказва Фрескобалди.

Най-богатите семейства във Флоренция днес са били на върха на социалноикономическата стълбица преди близо 600 години, показва неотдавнашно изследване на Италианската централна банка. А проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие установи, че в много европейски държави не само богатството и доходите, но дори професията се предават от поколение на поколение.

Над една трета от най-богатите хора в Италия са наследили състоянието си спрямо едва 29% в САЩ и 2% в Китай, показва изследване от 2014 г. на милиардерите в света на Института за международна икономика „Петерсън“.

Германия има най-голям дял на милиардери с наследено богатство сред развитите икономики с 65%. Общо наследниците и наследничките съставляват около половината от милиардерите в Западна Европа.

За Фрескобалди семейното наследство може да бъде обобщено в една дума: вино. Първото му преживяване с червеното вино е на 6-годишна възраст, когато се напива и припада на лятно парти с работници в лозята.

Преди да навлезе във винопроизводството през 1308 г., семейство Фрескобалди търгувало с вълна, занимавало се с банкерство и финансирало войните ва крал Едуард I в Уелс и Франция.

Семейството, което построило първия мост във Флоренция, Санта Тринита, се гордее с Джироламо Фрескобалди, един от големите композитори на музика за клавесин в края на Ренесанса и началото на Барока, както и с поета Дино Фрескобалди, продължава своята увлекателна история Блумбърг.

Дългата семейна история на Фрискобалди далеч не е уникална във Флоренция, главен град на Тоскана. Италианската централна банка сравнила данъчни декларации на флорентински данъкоплатци през 1427 и 2011 г., за да проследи мобилността на представителите на различните поколения, и установила значително постоянство на социално-икономическия статут през вековете.

В Германия концентрацията на наследено богатство е още по-голяма, показва изследване. Високият дял на семейното богатство в Германия се обяснява с данъчна система, която до тази година позволяваше на семеен бизнес, включващ голям процент средни компании, които са гръбнакът на икономиката й, да предават финансовите си активи, като почти не плащат данък.

Якоб Фугер наредил строежа на жилищния комплекс Фугерей, за да се отплати на града си и в същото време да опита да спаси душата си. Живеещите в уютните двуетажни къщи с тераса в комплекса плащат годишен наем от 0.88 евро по нареждане на Фугер и трябва да отправят по три молитви дневно за спасението на душата на създателя на комплекса и за семейството му.

140-те апартамента във Фугерей преживели безброй войни и потенциално разрушение по време на Втората световна война. Макар че са ремонтирани, те продължават да следват оригиналните планове и притежават уникално ренесансово обзавеждане, завършва историята на Блумбърг за фамилните традиции и наследеното богатство, което се предава от поколение на поколение.

Експортът на Маркези де' Фрескобалди


Семейство Фрескобалди произвежда вино в Тоскана от над 700 години, а сред клиентите му са били британският кралски двор и римските папи, съобщава Ройтерс.

Сега известните производители на вино се опитват да спечелят доверието на потребителите в Русия и други нови пазари, за да си осигурят растеж на продажбите на сортови вина, докато по-достъпните вина от Новия свят печелят британския и други традиционни пазари, пише БТА.

Групата Маркези де' Фрескобалди (Marchesi de' Frescobaldi), която изнася в 85 страни 65 процента от деветте милиона бутилки, които произвежда годишно, стана свидетел как световната икономическа криза намали апетита на потребителите на някои  от основните пазари: САЩ, Германия и Швейцария.

Само че продажбите на вината на Фрескобалди, чиято цена на дребно варива между 10 евро и 200 евро (230 долара) на бутилка като изключителното червено Масето достига до 500 евро, са активни в Югоизточна Азия и Русия.

"За нас Русия е най-добре представящият се пазар", казва вицепрезидентът на компанията Лабмерто Фрескобалди в едно от именията си сред хълмовете на 30 километра североизточно от Флоренция.

Обемите на продажбата все още са малки и традицията да се пие водка в Русия все още е силна, но потребителите там обичат да харчат за скъпи неща и вероятно страната ще даде тласък на растежа на продажбите на компанията в бъдеще, прогнозира Маркези де' Фрескобалди.

* Коя е баронеса Филипин де Ротшилд


На 27 август, 2014 г., точно преди 2 години, на 80-годишна възраст, от този свят си отиде баронеса Филипин де Ротшилд - една от най-емблематичните личности от света на виното в Бордо. Заедно с децата си, баронесата беше собственик на три винарски имения grands crus classés в Пойак, сред които и прочутото Château Mouton Rothschild.

„Тя беше една голяма дама в света на виното, забележителна с енергията, волята и чара си”, заяви пред АФП Оливие Бернард, президент на Съюза на Grands Crus вината в Бордо. „Обичах тази жена с нейната забележителна енергия”, написа в Туитър кметът на Бордо и бивш премиер на Франция, Ален Жюпе.

Собственост на групата около покойната баронеса са Château Mouton Rothschild, Château d'Armailhac, Château Clerc Milon, Domaine de Lambert, Baron Arques, Baron Philippe de Rothschild, Mouton Cadet, Opus One в Калифорния и Viña Almaviva в Чили.

Според френското икономическо издание Challenges, през 2014 богатството на Филипин де Ротшилд е възлизало на 750 милиона евро.

От 50-те до 80-те години Филипин де Ротшилд, която е шесто поколение от английския клон на известната фамилия финансисти, е актриса в театъра Комеди Франсез, където е известна под името Филипин Паскал.

През 80-те години, след смъртта на баща си барон Филип де Ротшилд, тя поема управлението на фамилния винарски бизнес. Самата Филипин често обикаля света, за да представя вината си.

От 80-те години тя избира художниците, които създават етикетите на Château Mouton Rothschild. Традицията всяка година те да са дело на различен творец датира от 1945 година, а сред художниците са Дали, Пикасо, Шагал и много други.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер