експорт > пазари


Дочо Стайков: APS има потенциала да заеме едно от челните места в света в производството на термо принтери

Генералният директор на APS Group в специално интервю за еxporter.bg за това, инвестицията от 3 млн. евро ще доведе до ще доведе до производство на нови изделия и стъпване на нови пазари

„В България има достатъчно находчиви хора, с опит и с хъс за работа, които биха могли, образно казано, да разбият някои стени“, казва Дочо Стайков.

Високо-технологичната компания за производство на термични принтери APS Group откри миналата седмица в Ботевград нов индустриален парк. Инвестицията е в размер на 3 млн. евро, като това е най-мащабната база за производство на термични принтери в Югоизточна Европа.

Индустриалният парк в Ботевград  е единствената производствена база на компанията и ще произвежда над 6 000 000 принтера годишно, предназначени за износ в цял свят.

Дени Монтагутели (вляво) и Паоло Визентини (вдясно), съсобственици на APS Group, отбелязаха, че се изключително удовлетворени от инвестицията, която са направили в Ботевград - българската Силициева долина.

150 нови работни места ще бъдат открити в APS Industrial Park и заедно със сега заетите, в българското представителство на компанията общо ще работят над 300 души. Производствената база е разположена на площ от 17 000 кв.м.

Дочо Стайков, генерален директор на APS Group, даде специално интервю за еxporter.bg

Г-н Стайков, какви бизнес хоризонти открива пред компанията инвестицията в индустриалния парк?

- Тази инвестиция е една сериозна стъпка, която гарантира за продължителен период от време присъствието на АРS в България.

Това ще даде ли възможност на компанията да завоюва нови пазари?

- Инвестицията сама по себе си предполага развитие на технологиите и усъвършенстване на производството, което неминуемо ще доведе до производство на нови изделия и стъпване на нови пазари.

APS ще заеме ли ново място в световното разпределение на основните играчи в тази област?

- Ще прозвучи много несериозно да кажа, че тази инвестиция отрежда компанията на определена позиция. Но тя е предпоставка, фундаментална стъпка за стабилно развитие.

Паоло Визентини (вляво), съсобственик на APS Group, благодари на Дочо Стайков (вдясно). генерален директор на APS Group, за усилията да създаде приятелска и семейна атмосфера в компанията.

За това, че собствениците имат желанието да бъдат именно тук и съответно да фокусираме вниманието си в технологичен план и организиране на производството.

Провокираме Ви да кажете, че очакванията Ви са да станете едни от световните лидери в тази област?

- Световните играчи в този бизнес са няколко и APS винаги е била в една от призовите позиции. Да кажем, че ще сме на първо място е нереалистично, но смятам че компанията има потенциал за заеме едно от челните места.

Г-н Визентини Ви благодари за усилията да създадете приятелска и семейна атмосфера в компанията и да мотивирате екипа. Как успявате?

- Моите действия и желания винаги са били насочени в посока хората да се чувстват комфортно в средата, в която работят. Нашето производство е високо-технологично и изисква сериозна дисциплина. Но е важно да има и нормална атмосфера, комуникация и най-вече желание за работа. Гледали сме да има нормално възприятие на отношенията и да постигнем оптимална бизнес среда.

Изпълнима мисия ли е свободното предприемачество в България, г-н Стайков? Оптимист ли сте?

- В България има достатъчно находчиви хора, с опит и с хъс за работа, които биха могли, образно казано, да разбият някои стени. Важното в момента е, че независимо от смяната на различните политически играчи,  икономическата среда не се люшка в много сериозни  полюси, което гарантира стабилност. Инвеститорът трябва да се чувства сигурен, че няма да изгуби парите си. Че има относителна стабилност в икономическата среда.

Вашата оценка за изказването на Паоло Визентини, че Ботевград е българската Силициева долина?


- Това не е просто оценка, това са факти с исторически аспект. В Ботевград се произвеждаха полупроводникови елементи с технология ползваща основно силиций. Оттам идва аналогията. Тази дейност започва в началото на 70-те години и именно това е предпоставката градът да има изградени традиции в производството на изделия, свързани с електрониката. Това е наследствена производствена култура.

Екип на exporter.bg


Снимки: Божидар Марков 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер