Банер

за ценители > винен бизнес


BOUQUET NOUVEAU Organic Edoardo Miroglio - българската изненада в месеца на божолето

Интересът към биологично произведените продукти нараства с всяка година. Пазарът на биовино също много сериозно следва тази тенденция, както в световен мащаб, така и в България.

Заради несъмнените си качества, толкова важната грижа за околната среда от страна на производителя, както и заради много разумната цена на органичното вино Bouquet Nouveau - BIO на винарска изба Edoardo Miroglio, това вино е  изключително изгодна покупка, която ще достави радост на всеки за всеки повод.

Интересът към биологично произведените продукти нараства с всяка година. Пазарът на биовино също много сериозно следва тази тенденция, както в световен мащаб, така и в България.

Изба Edoardo Miroglio в с. Еленово е един от най-големите производители на органични вина у нас. За да може едно вино да е с удостоверен биопроизход, има много изисквания, като основните са: лозята трябва да са торени само с оборски тор, прекопаването да е извършено на ръка, за да бъде съхранена изключително важната почвена фауна, като същевременно се отстраняват и плевелите. Не се използват никакви хербициди и пестициди.

Следвайки всички тези изисквания, от 2012 г. избата произвежда органичното вино Bouquet Nouveau, което е направено от един от най-интересните български сортове Букет.

Bouquet Nouveau е с рубинено-червен цвят и лилави отблясъци, свеж плодов букет от аромати (както подсказва името на сорта), червени и черни плодове, с очарователна, игрива свежест и леко цветист финал със спомен за теменужки, горски цветя и плодове в послевкус. Пивко и приятно вино за всеки ден, подходящо за почти всяко ястие, но най-добре се комбинира с паста, пица, ястия с нетлъсти меса и жълти сирена. Препоръчително е да се сервира леко охладено (130C).

Създаден през 1951 г., този сорт, за разлика от произтичащото от името му  внушение за съвкупност от ароматни цветя, не е българската версия на кюве - купаж от всички сортове в лозето. Той е създаден по метода на половата хибридизация чрез кръстосване на Мавруд и Пино ноар от екип български селекционери.

Bouquet Nouveau е произведено по технология на "божоле нуво" - с въглекисела мацерация. Типично за тези вина е, че ферментацията се провежда на цяло грозде (непресовано). Гроздовите зърна се пълнят в съда, където се оставят, за да започне ферментацията. При този процес зърната се спукват и сокът се събира в долната част на съда. Това трае около 12 до 15 дни. Виното се източва, засява се за яблъчно-млечно кисела ферментация, след което се стабилизира, филтрува и се бутилира веднага, за да се консумира съвсем младо и плодово. В резултат на въглекиселата мацерация виното е със силно изразен плодов характер, лек и елегантен вкус.

Bouquet Nouveau е с рубинено-червен цвят и лилави отблясъци, свеж плодов букет от аромати (както подсказва името на сорта), червени и черни плодове, с очарователна, игрива свежест и леко цветист финал със спомен за теменужки, горски цветя и плодове в послевкус. Пивко и приятно вино за всеки ден, подходящо за почти всяко ястие, но най-добре се комбинира с паста, пица, ястия с нетлъсти меса и жълти сирена. Препоръчително е да се сервира леко охладено (13 градуса по Целзий).

Заради несъмнените си качества, заради толкова важната грижа за околната среда от страна на производителя, както и заради много разумната цена на органичното вино Bouquet Nouveau - BIO на  винарска изба Edoardo Miroglio, това вино е  изключително изгодна покупка, която ще достави радост на всеки за всеки повод.

Ивалина Иванова

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер