политика > бизнес среда


Осем милиардера притежават богатство, колкото половината от населението на света

Организацията Oxfam публикува проучването "5 шокиращи факта за крайното глобално неравенство"

100 млрд. долара годишно струва на бедните страни избягването на плащането на корпоративни данъци.

Осем души в света притежават богатство, равняващо се на това на останалите 3,6 милиарда души на планетата, живеещи в нищета. Данните са от проучването "5 шокиращи факта за крайното глобално неравенство" на Oxfam - обединение на неправителствени организации, борещо се с бедността, което излиза непосредствено преди предстоящия тази седмица Икономически форум в Давос.

Изследването сочи, че пропастта между богатите и бедните е много по-голяма от очакваното и призовава за коренна промяна в „деформираната“ икономика, която позволява малка група да има по-голямо богатство, отколкото може да изхарчи, докато един на всеки девет е гладен.

Организацията призовава световните лидери да подобрят международното сътрудничество, за да спрат избягването на плащане на данъци; да предприемат действия, стимулиращи компаниите да действат в полза на персонала и на акционерите; да пренасочат данъците върху богатството за финансиране на здравеопазването, образованието и създаването на работни места; както и да подобрят възможностите за жените.

Според Oxfam съществен проблем е и дискриминацията в заетостта при жените. Те са изчислили, че за да се изравнят по плащане жените с мъжете при сегашните нива, ще отнеме 170 години.

100 млрд. долара годишно струва на бедните страни избягването на плащането на корпоративни данъци. С тези пари може да се осигури образование на тези 124 милиона деца, които не ходят на училище, и да се предотврати смъртта на поне 6 милиона деца, които нямат достъп до здравни услуги, сочат още данните на Oxfam.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер