политика > бизнес среда


Бизнесът е с оптимистични прогнози за икономическия растеж

На годишната среща на правителството с бизнеса, бизнесът препоръча върховенство на закона, адекватно функционираща администрация и спешна реформа в образованието

Според голяма част от представителите на бизнеса силният икономически растеж и новата бизнес култура в страната дават основание за оптимизъм.

Върховенство на закона, адекватно функционираща администрация и спешна реформа в образованието. Това са ключовите препоръки на бизнеса към правителството, отправени по време на 11-та годишна среща: „Накъде тръгва България: Вътрешните и външните предизвикателства, които ще определят посоката през 2017 г.

Според голяма част от представителите на бизнеса силният икономически растеж и новата бизнес култура в страната дават основание за оптимизъм. Но, за да се запази тази тенденция, трябва да се гарантира върховенството на закона, така че правилата да важат за всички. Както и да се положат повече усилия администрацията да действа  в услуга на бизнеса.

"Ние не искаме държавата да ни се меси, но това, което зависи от нея – спазването на законите и регулациите от всички, да става в реално време, защото конкуренцията не спи", посочи Никола Добрев, председател на съвета на директорите на "КЦМ 2000".

Образованието и дефицитът на кадри, също бе обсъден като съществен проблем, чиито мерки са най-належащи. Компаниите все по-трудно намират хора, необходимостта от нови умения се засилва, затова сътрудничеството между училищата и бизнеса е от ключово значение.

Участниците в дискусията се обединиха, че несигурност има не само в България, но и в световен план - Brexit, неяснотата около бъдещето на Европейския съюз и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

"Съществуват рискове, особено за бизнес, който е свързан с глобалния пазар, а той се промени драстично през 2016 г.", каза Никола Добрев.

Изпълнителният директор на "Ей И Ес България“ Оливие Маркет коментира, че има известна политическа несигурност, затова решаващо е изборите да бъдат успешни и да бъде сформирано ново правителство, тъй като това ще даде стабилност и предвидимост на бизнеса. "Живеем в интересни времена, защото икономическата ситуация не е била по-добра от години – растежът на БВП през последните две години е много силен – 3-3.6%, което е много добро число в сравнение със Западна Европа", допълни той.

Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017


По време на срещата политологът Иван Кръстев изброи четири кризи, които ще определят съдбата на ЕС през 2017 г.

Излизането на Великобритания от ЕС е една от тях, като по думите му, проблемът не е в това, че е излязла една страна, а че е излязла една от най-големите икономики. Според него ЕС трябва да прояви повече прагматизъм в преговорите, за да не допусне Великобритания да разцепи съюза.

Евентуален скок в миграцията по време на ключовите избори, е другият риск, който може да разтресе ЕС. Според него не може да се очаква миграционната вълна да приключи скоро, защото "рационалният избор за хората от развиващите се страни, които искат да подобрят благосъстоянието си, е да сменят държавата си".

През пълната с ключови избори 2017 г., според Иван Кръстев, „финансовата политика няма пространство за маневриране“.

Политологът цитира изследване на британската социологическа агенция YouGov, с което илюстрира и риска, свързан с процесите по сигурността и влиянието на Русия.

Според изследването над 60% от британците, германците и французите смятат, че светът върви към голяма война. Над 80% от британците и французите са убедени, че ще има голям терористичен акт на територията на тяхната страна в рамките на годината.

„Това са тип очаквания, които формират представите на хората", посочи Иван Кръстев и констатира, че това кара хората и дори елитите да гледат новините по друг начин, а паниката започва да има своя собствена политическа логика.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер