експорт > пазари


Филип Хамънд: Великобритания ще намери други начини да остане конкурентна, ако няма всеобхватно търговско споразумение след Brexit

Според британския финансов министър, страната все още е рай за чуждестранен талант и предприемачи

„Великобритания винаги ще бъде привлекателно място за инвестиции заради „високото ниво на доверие в нашите институции“, казва Хамънд.

“Великобритания е отворена за бизнес и иска заедно с ЕС да намери начини да гарантира, че десетилетията близки отношения няма да се провалят“, заяви британският финансов министър Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

По време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Хамънд заяви, че с добра воля всичко е възможно, но предупреди Европейския съюз (ЕС), че Великобритания ще бъде принудена да намери други начини да остане конкурентоспособна, ако няма „всеобхватно търговско споразумение“ след Brexit.

„Първото задължение на нашето правителство е да гарантираме, че нашият народ може да поддържа стандарта си на живот“, каза той за Ройтерс.

Според Ройтерс, британските представители целят да успокоят бизнеса и политическите лидери в Давос, след като по-рано тази седмица британският министър-председател Тереза Мей заяви, че ще изкара Великобритания от единния пазар на ЕС, състоящ се от 500 млн. потребители, за да има контрол над имиграцията.

Две от най-големите банки в света – UBS и HSBC, вече дадоха заявка, че всяка една може да изнесе около 1 000 работни места извън Лондон, за да се подготвят за сътресенията около Brexit.

По време на форума в Давос се очаква Мей да подчертае желанието си за сделка, която „може да вземе елементи от сегашните споразумения по единния пазар в определени сфери“ и за митническо споразумение с ЕС.

„Очевидно не можем да бъдем в цялостния митнически съюз, тъй като ограниченията, които той налага, са отвъд политическите императиви от британска гледна точка“, коментира Хамънд. Но той е категоричен, че Великобритания винаги ще бъде привлекателно място за инвестиции заради „високото ниво на доверие в нашите институции“. Според него страната все още е рай за чуждестранен талант и предприемачи.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер