Банер

експорт > пазари


Филип Хамънд: Великобритания ще намери други начини да остане конкурентна, ако няма всеобхватно търговско споразумение след Brexit

Според британския финансов министър, страната все още е рай за чуждестранен талант и предприемачи

„Великобритания винаги ще бъде привлекателно място за инвестиции заради „високото ниво на доверие в нашите институции“, казва Хамънд.

“Великобритания е отворена за бизнес и иска заедно с ЕС да намери начини да гарантира, че десетилетията близки отношения няма да се провалят“, заяви британският финансов министър Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

По време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Хамънд заяви, че с добра воля всичко е възможно, но предупреди Европейския съюз (ЕС), че Великобритания ще бъде принудена да намери други начини да остане конкурентоспособна, ако няма „всеобхватно търговско споразумение“ след Brexit.

„Първото задължение на нашето правителство е да гарантираме, че нашият народ може да поддържа стандарта си на живот“, каза той за Ройтерс.

Според Ройтерс, британските представители целят да успокоят бизнеса и политическите лидери в Давос, след като по-рано тази седмица британският министър-председател Тереза Мей заяви, че ще изкара Великобритания от единния пазар на ЕС, състоящ се от 500 млн. потребители, за да има контрол над имиграцията.

Две от най-големите банки в света – UBS и HSBC, вече дадоха заявка, че всяка една може да изнесе около 1 000 работни места извън Лондон, за да се подготвят за сътресенията около Brexit.

По време на форума в Давос се очаква Мей да подчертае желанието си за сделка, която „може да вземе елементи от сегашните споразумения по единния пазар в определени сфери“ и за митническо споразумение с ЕС.

„Очевидно не можем да бъдем в цялостния митнически съюз, тъй като ограниченията, които той налага, са отвъд политическите императиви от британска гледна точка“, коментира Хамънд. Но той е категоричен, че Великобритания винаги ще бъде привлекателно място за инвестиции заради „високото ниво на доверие в нашите институции“. Според него страната все още е рай за чуждестранен талант и предприемачи.

 
Банер

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер