политика > бизнес среда


България на първо място по корупция в Европа

Данните са на неправителствената организация „Прозрачност без граници“

Най-малко корупмпираните страни за 2016 г., според организацията, са Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария и Норвегия.

Неправителствената организация „Прозрачност без граници“ публикува индекса за възприятие на корупцията за 2016 г. в 176 страни.

В класацията България заема 75-о място и е най-назад от всички 28 държави от Европейския съюз. Преди България са Гърция, Италия, Румъния, Унгария, Хърватия и Словакия.

Най-малко корупмпираните страни за 2016 г., според организацията, са Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария и Норвегия. Сомалия е на дъното на класацията, а над нея са Южен Судан, Северна Корея и Сирия.

През 2015 г., страната ни е била 69-а от общо 168 държави и отново последна в Европейския съюз (ЕС).

Съдебната система и законодателната власт, са най-силно засегнатите от корупция сектори, сочи докладът. И още. Най-често даваме подкупи на лекари и пътни полицаи. Едва 19% от далите подкуп биха подали сигнал за корупция, констатира изследването.

Резултатите за 2016 г. открояват връзката между корупцията, неравенството и популизма. И подчертават факта, че когато традиционните политици не успеят да се справят с корупцията, хората стават цинични.

Те все по-често се обръщат към популистки лидери, които обещават да разбият цикъла на корупцията и привилегиите, но това по-скоро задълбочава проблема, посочва "Прозрачност без граници".
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер