бизнес > бизнес и технологии


Влиянието на роботите върху работните места ще се окаже сериозен проблем, според лидерите в Давос

Над 5 млн. работни места ще бъдат загубени до 2020 г., според изследване на Световния икономически форум

Най-големите загуби ще се усетят в административните и офис-дейности.

На годишната среща на Световния икономически форум в Давос, бизнес лидерите от цял свят се обединиха около тезата, че машините, а не световната търговия и пазари, са причината за загубата на работни места, пише Ройтерс.

Въпреки, че технологиите водят до повишаване производителността и конкурентоспособността на компаниите, изпълнителните директори от цял свят съветват да се обърне сериозно внимание на този проблем. Според тях тази тенденция ще се засили следващите години, затова те са изправени пред предизвикателството за обучение на служителите си в дългосрочен план.

Работните места на хора с различни професии - от таксиметрови шофьори до медицински работници, могат да бъдат изложени на риск заради технологии като роботите и безпилотните коли, изкуствения интелект и 3D принтирането.

Технологичните постижения изискват правителствата, компаниите и академичните институции да развиват по-образовани и по-квалифицирани хора, посочват директорите на компании, събрали се в Давос.

Световният икономически форум излезе наскоро с изследване, според което над 5 млн. работни места ще бъдат загубени до 2020 г. в резултат от развитието на генетиката, изкуствения интелект и други технологични промени.

Близо 7 млн. работни места ще бъдат загубени, а 2 млн. ще бъдат открити благодарение на технологичната промяна в 15 основни развити и развиващи се икономики. Изследването обхваща 15 икономики и около 1,9 млрд. работници, или около 65% от работната сила в света.

Най-големите загуби ще се усетят в административните и офис-дейности, като “рутинните офис функции са изправени пред риск да бъда опустошени”. Жените ще са повече засегнати, заради слабата им активност в точните науки, технологиите, инженерните и математическите професии.

“Изключително важно е компаниите да имат активна роля в подкрепата на сегашната работна сила чрез преквалификация, така че тези хора да имат проактивен подход към тяхното учене през целия живот, а правителствата да създават благоприятна среда, за да помогнат”, обобщава изследването.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер