експорт > пазари


Германската асоциация на малкия и среден бизнес с представителство у нас

5000 немски компании работят в България, 620 хил. германски туристи са посетили страната ни през изминалата година, а почти 7 хил. български студенти се образоват в Германия.

Това стана ясно по време на Икономически форум за България, организиран от Германската индустриално-търговска камара, в който участваха представители на над сто германски компании.

Откриване на представителство на Федералната асоциация на малкия и среден бизнес в България, обсъдиха на среща служебният министър на икономиката Теодор Седларски (на снимката в средата) и представители на германската асоциация на малкия и среден бизнес.

Служебният министър на икономиката беше на официално посещение в Германия като част от делегацията, ръководена от президента Румен Радев.

Федералната асоциация на малкия и среден бизнес е най-голямата доброволна асоциация на ФРГ, обединяваща малкия и среден бизнес в Германия с над 50 хиляди малки и средни предприятия и със свои задгранични представителства в над 27 страни по света.

По предложение на министър Седларски ще бъде организирана бизнес делегация в България с представители на асоциацията с цел проучване на инвестиционните и конкретни бизнес възможности за сътрудничество с нашата Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия /ИАНМСП/.

„Малките и средни предприятия в Германия представляват 99,6% от нейната икономика и немският опит е особено важен за нас“, заяви министър Седларски и уточни, че подкрепата за малкия и среден бизнес е един от най-важните приоритети на българското правителство.

В рамките на визитата министър Седларски участва в откриването на Икономически форум за България. В събитието, което е организирано от Германската индустриално-търговска камара, участваха представители на над сто германски компании.

5000 немски компании работят в България и в страната ни се поддържа 65% ниво на симпатия спрямо Германия, заяви по време на форума д-р Гернот Ерлер - председател на Германо-българския форум. 620 хил. германски туристи са посетили страната ни през изминалата година, а почти 7 хил. български студенти се образоват в Германия.

Гернот Ерлер препоръча да положим повече усилия за задържане на талантливите млади хора в страната ни, тъй като в момента България е на 142-ро място от 144 страни според последното международно изследване на талантите, а това би могло да се превърне в сериозен проблем пред амбицията за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика.

Като предизвикателства пред двустранните търговско-икономически отношения д-р Ерлер изтъкна поддържането на политическа стабилност в страната, изпълнението на препоръките в Механизма за сътрудничество и оценка, както и решаването на проблема с нивото на бедност в страната ни, което в момента е 22%.

Федерална република Германия е водещ външнотърговски партньор на България. По данни на НСИ за периода януари-ноември 2016 г. износът за Германия е в размер на 5 785.4 млн.лв. /ръст от 9.7% спрямо 2015 г./. Вносът от Германия е в размер на 6 120.8 млн. лв. / ръст от 0,3%/. Двустранният стокообмен е в размер на 4,894 млрд.евро /13.6% от общия стокообмен и бележи ръст от 4.5%/. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер