Банер

експорт > пазари


Германската асоциация на малкия и среден бизнес с представителство у нас

5000 немски компании работят в България, 620 хил. германски туристи са посетили страната ни през изминалата година, а почти 7 хил. български студенти се образоват в Германия.

Това стана ясно по време на Икономически форум за България, организиран от Германската индустриално-търговска камара, в който участваха представители на над сто германски компании.

Откриване на представителство на Федералната асоциация на малкия и среден бизнес в България, обсъдиха на среща служебният министър на икономиката Теодор Седларски (на снимката в средата) и представители на германската асоциация на малкия и среден бизнес.

Служебният министър на икономиката беше на официално посещение в Германия като част от делегацията, ръководена от президента Румен Радев.

Федералната асоциация на малкия и среден бизнес е най-голямата доброволна асоциация на ФРГ, обединяваща малкия и среден бизнес в Германия с над 50 хиляди малки и средни предприятия и със свои задгранични представителства в над 27 страни по света.

По предложение на министър Седларски ще бъде организирана бизнес делегация в България с представители на асоциацията с цел проучване на инвестиционните и конкретни бизнес възможности за сътрудничество с нашата Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия /ИАНМСП/.

„Малките и средни предприятия в Германия представляват 99,6% от нейната икономика и немският опит е особено важен за нас“, заяви министър Седларски и уточни, че подкрепата за малкия и среден бизнес е един от най-важните приоритети на българското правителство.

В рамките на визитата министър Седларски участва в откриването на Икономически форум за България. В събитието, което е организирано от Германската индустриално-търговска камара, участваха представители на над сто германски компании.

5000 немски компании работят в България и в страната ни се поддържа 65% ниво на симпатия спрямо Германия, заяви по време на форума д-р Гернот Ерлер - председател на Германо-българския форум. 620 хил. германски туристи са посетили страната ни през изминалата година, а почти 7 хил. български студенти се образоват в Германия.

Гернот Ерлер препоръча да положим повече усилия за задържане на талантливите млади хора в страната ни, тъй като в момента България е на 142-ро място от 144 страни според последното международно изследване на талантите, а това би могло да се превърне в сериозен проблем пред амбицията за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика.

Като предизвикателства пред двустранните търговско-икономически отношения д-р Ерлер изтъкна поддържането на политическа стабилност в страната, изпълнението на препоръките в Механизма за сътрудничество и оценка, както и решаването на проблема с нивото на бедност в страната ни, което в момента е 22%.

Федерална република Германия е водещ външнотърговски партньор на България. По данни на НСИ за периода януари-ноември 2016 г. износът за Германия е в размер на 5 785.4 млн.лв. /ръст от 9.7% спрямо 2015 г./. Вносът от Германия е в размер на 6 120.8 млн. лв. / ръст от 0,3%/. Двустранният стокообмен е в размер на 4,894 млрд.евро /13.6% от общия стокообмен и бележи ръст от 4.5%/. 
Банер

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер