политика > бизнес среда


На 47-о място сме по икономическа свобода

Първите три места в индекса са заети от Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия

Предимствата за страната ни в доклада на американската фондация „Херитидж“ са плоската данъчна ставка, по-свободния външнотърговски режим, подкрепен от сравнително ефективната регулаторна рамка. В подкрепа на средата е и финансовият сектор, който след ликвидните проблеми през 2014 г. отчита значително подобрение през 2016 г.

България заема 47-о място в света и 23-то в Европа по икономическа свобода, според класацията на американската фондация „Херитидж“. По този начин страната ни попада в групата на умерено свободните държави, като се наредихме между Косово на 46-то място и република Кипър на 48-о.

От балканските държави преди България са Македония на 31-о място и Румъния на 39-о. Северната ни съседка подобрява резултата си с 4,1 пункта в сравнение с миналата година. Македония за първа година влиза в категорията на предимно свободните държави.

В групата на умерено свободни икономически държави заедно с България са също и Турция (60-о място), Албания (65-о място), Черна гора (83-то място) и Босна и Херцеговина (92-ро място).

Предимствата за страната ни, излъчени в доклада са плоската данъчна ставка, по-свободния външнотърговски режим, подкрепен от сравнително ефективната регулаторна рамка. В подкрепа на средата е и финансовият сектор, който след ликвидните проблеми през 2014 г. отчита значително подобрение през 2016 г.

Старите проблеми обаче си остават и „Херитидж“ отправят критики по отношение на недостатъчните институционални реформи, които са особено необходими в области като съдебна ефективност и правителствен интегритет.
Външната търговия е изключително важна за икономиката на България, се казва в анализа. Общият стойностен обем (внос и износ) се оценява през 2015 г. на 131% от брутния вътрешен продукт (БВП). Тук се изтъкват ниските митнически ставки, които са средно 1.5%. Официално чуждестранните и местните инвеститори се третират еднакво в рамките на закона.

В доклада на американската фондация 29 страни влизат в категорията  "по-скоро икономически свободните" държави  и това са Чили, Обединените арабски емирства, Великобритания, САЩ, Естония и други.




 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер