политика > бизнес среда


България  трета по годишен ръст

на индустриалните поръчки

Изпреварват ни Латвия и Дания, показват данни на Евростат

България е сред отличниците в Европейския съюз с най-голям годишен ръст на индустриалните поръчки през декември 2011 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

България е сред държавите в Европейския съюз с най-голям годишен ръст на новите индустриални поръчки през декември 2011 г., показват данни на Евростат.

Според европейската статистическа служба страната ни е трета с годишно повишение на новите индустриални поръчки от 15,5 на сто. Преди нас са Латвия с отчетен растеж от 40% и Дания с 23,8%.

Най-голямо годишно понижение на индустриалните поръчки е регистрирано в Естония (-27,4%), Холандия (-12,7%) и Великобритания (-10,5%).

През декември спрямо ноември обаче новите индустриални поръчки у нас са намалели с 1,7%, след като през ноември записаха месечен ръст от 7 на сто, показват още данните.

На месечна база най-силно повишение на индустриалните поръчки е регистрирано в Дания (19,4%), Швеция (10,4%) и Италия (8%), а най- голямо понижение – в Унгария (-14,8%), Словения (-4,2%) и Холандия (-2,5%).

Като цяло през декември спрямо ноември новите индустриални поръчки в еврозоната са нараснали с 1,9%, а в целия ЕС – с 1,3%. Без силно волатилните поръчки на корабно, железопътно и авиационно оборудване растежът е бил съответно 2,5% и 2,6%.

На годишна база през декември от Евростат отчитат увеличение на новите индустриални поръчки в еврозоната от 8,3%, а във всички държави-членки на ЕС - от 7,6 на сто.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер