финанси > европейски пари


Българска фирма ще произвежда първите в света "умни" дивани

Цената на продукта на едро ще започне от 2000 лв., а първият „умен“ диван ще е готов в началото на 2018 г.

Проектът се реализира с финансиране по ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Българска компания е успяла да съчетае производството на мебели с иновативна технология, за да създаде първите в света „умни дивани“, съобщава БТА.

Те ще бъдат създадени от сливенската фирма СД „Начеви-90“, която разработва иновативния продукт съвместно с Техническия университет в София. Проектът ще се реализира с финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Стойността на проекта е 1.6 млн.лв., като 65% от него се покрива със средства по програмата. В началото на 2018 г. трябва да е готова и поточната линия за производство.

Диванът е на модулен принцип, който може да се конфигурира според желанията на клиента. Основните функции включват охлаждане, затопляне, озвучителна система и релакс механизъм, обясни пред журналисти техническият експерт в компанията Марио Велков.

Така на практика с едно единствено устройство високотехнологичният диван може да интегрира  всичко в дома - от озвучителната техника и домашното кино, до системата за сигурност, отоплението, гаражните и входни врати, както и поливната система в градината. Различното от други системи за автоматизация е, че тя е лесна за монтаж, безжична и не налага ремонтни дейности, работи на модулен принцип, което позволява да се започне с базов модул и да се надгради. Което означава, че ще е достъпен за широк кръг потребители, допълват от компанията.

Цената на продукта на едро ще започне от 2000 лева, като сумата ще варира в зависимост от дизайна, тапицерията и т.н.

Фирмата

Производствената база на фирма “Начеви” е разположена в Сливен, град с вековни занаятчийски традиции. През 1991 година братята Тодор и Иван Начеви поемат създадената от родителите си Йордан и Елена Начеви фирма за производство и търговия с мебели.

Изградена е собствена многофункционална производствена сграда със съвременно техническо оборудване и изложбена зала в центъра на град Сливен. Общата площ на производствените помещения възлиза на 7000 кв. м.

Мебелите на фирма “Начеви” са добре познати както на българския пазар, така и на ценителите от три континента, основна причина за което е високото качество – равно или по-добро от това на водещите световни производители на мека мебел.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер