бизнес > лица от бизнеса


Българка стана изгряващ предприемач за 2017 г.

Кристина Цветанова получи наградата от Европейската комисия за иновативен таблет за незрящи

Наградата се връчва за първи път и е 20 хил. евро.

Българката Кристина Цветанова получи награда от Европейската комисия в конкурс за финансираната от „Хоризонт 2020“ награда за жени в областта на иновациите за 2017 г.

Кристина Цветанова е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB.

Наградата за изгряващ предприемач (до 30 години) се връчва за първи път и е 20 хил. евро, съобщиха от ЕК.

Идеята за таблета се ражда през 2012 г., когато студент  с проблеми със зрението моли Кристина Цветанова от катедрата по Индустриално инженерство в Софийския университет за помощ, за да се запише. Тогава тя рабира, че електромеханичните инструменти за превод на Брайловата азбука „струват хиляди евро и правят лош и буквален превод“.

С помощта на двама студенти – Слави и Станислав, Цветанова търси икономично решение и три години по-късно концепцията за Blitab вече е налице. Тримата правят „интелигентен материал“, на чиято повърхност се формират малки балончета, които се появяват и изчезват, като по този начин показват цяла уеб страница, изписана на Брайловата азбука.

Първата награда (100 хил. евро) за жени в областта на иновациите взе Микела Магас, основала британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite. Заедно със студио в Швеция тя създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.

Шведката Петра Вадстрьом получи втората награда и 50 хил. евро за основаване на дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия.

Миниатюрни системи за по-добра диагностика, наречени lab-on-a-chip, е иновацията с която Клаудия Гертнер от Германия взе трета награда (30 хил. евро).

Церемонията в Брюксел се провежда за четвърта година. До участие в конкурса се допускат жени, които са станали основатели или съоснователи на дружество преди януари 2015 г., като оборотът на компанията трябва да е поне 100 хил. евро. Участниците или техните дружества трябва да са ползвали преди публично или частно финансиране за научни изследвания и иновации, независимо от неговия източник.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер