бизнес > лица от бизнеса


Основателят на Amazon Джеф Безос е вторият най-богат човек на планетата

Той добави 1.5 млрд. долара в сметката си с покупката на Souq.com

Джеф Безос измести Уорън Бъфет и Амансио Ортега, които през годините си разменяха второто и третото място.

Основателят на Amazon Джеф Безос вече е вторият най-богат човек на планетата, според Billionaires Index на Bloomberg. Неговото богатство се изчислява на 75.6 млрд. долара и единственият по-богат човек на света остава основателят на Microsoft Бил Гейтс с 86 млрд. долара.

Причина да се изкачи на тази висока позиция в класирането, е покупката на базирания в Дубай онлайн търговец на дребно Souq.com. Това повиши цената на акциите на Amazon до 18.32 долара за брой, което добави към сметката на Безос 1.5 млрд. Долара.

От началото на годината до сега Джеф Безос е забогатял с около 10 млрд. долара.

Според друга класация – тази на американското списание Forbes, за последната година броят на милиардерите в света се е увеличил до рекордните 2043 души. Увеличението е от 13%, и за първи път откакто изданието прави подреждането, броят на най-богатите в света надминава 2000.

Общото им състояние възлиза на 7.67 трлн. долара,  което пък за година е ръст от 18 на сто.

1371 от милиардерите в списъка сами са спечели парите си, 238 са наследили състояние, а други 434 души частично са получили пари от наследство, но и сами са увеличили богатството си.

Най-много са милиардерите в САЩ - 565 на брой. Следва Китай с 390. На трето място е Германия със 114 милиардери, четвърта се подрежда Индия със 101 - за първи път с трицифрен брой на толкова богати хора.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер