експорт > пазари


Рекорден стокообмен от 6,66 млрд. евро между България и Германия за 2016 г.

Износът на България към Германия е 3,18 млрд. евро и има ръст от 12% спрямо 2015 г.

България остава стабилна бизнес дестинация, въпреки трудната вътрешна и външнополитическа обстановка, според годишното проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара.


56% от представителите на немския бизнес у нас са на мнение, че износът през настоящата година ще се увеличи, от понижение се опасяват едва 3%. 47% планират повече инвестиции през 2017 г., докато 41% не очакват промяна.

Това показват резултатите от годишното проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара „Бизнес средата в България“, преведено сред 102 фирми членове на камарата.

59% от участниците оценяват настоящата икономическата обстановка като задоволителна. 90% от тях отговарят положително и на въпроса дали биха инвестирали отново в България. През миналата година този процент беше по-малък – 84%.

Прогнозите на 62% от запитаните е за подобряване на състоянието на предприятията им, като само 6% очакват влошаване.

По отношение на работната ръка, 48% планират да наемат нови служители, докато 7% най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. Безспорна е удовлетвореността на компаниите от членството на България в Европейския съюз. Нито един от участниците не е изразил негативно мнение.

Бизнесът има нужда от стабилност и предсказуемост и политическите турбуленции се отразяват негативно върху икономиката – това е мнението на 83% от участниците, които смятат, че създалата се политическа криза в България с оставката на втория кабинет на премиера Борисов през ноември 2016 г. ще окаже негативен ефект върху икономиката.

Неефективната публична администрация, правната несигурност, корупцията и престъпността, непрозрачността при обществените поръчки, както и липсата на политическа и социална стабилност,  са пречките, които за поредна година бизнесът изтъква.

Що се отнася до данъчната тежест и цената на работната ръка, България заема челните места в класацията сред останалите 15 страни в Централна и Източна Европа, провели паралелно анкетата – съответно първо и второ място.

Германия представлява най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. През миналата година износът на България към Германия е на стойност 3,18 млрд. евро или има ръст от 12% спрямо 2015 г. Германският внос в България през 2016 г. се равнява на 3,48 млрд. евро. Или с 1,1% повече от предходната година. Данните на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия сочат, че търговският обмен между България и Германия за 2016 г. достигна нов рекорд: близо 6,66 млрд. евро.

На снимката: Д-р Митко Василев, Главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер