бизнес > лица от бизнеса


Жерар Басе получи още една голяма академична почест, която прибави към изключителната си колекция от почетни звания и дипломи

Най-добрият сомелиер в света и единственият човек, който е едновременно Master Sommelier, Master of Wine и Wine MBA, стана OIV MSc in Wine Management

Миналата година Жерар Басе беше специален гост на грандиозния спектакъл, с който “Катаржина Естейт” отбеляза своята десета годишнина.


Жерар Басе, най-добрият сомелиер в света и единственият човек, който е едновременно Master Sommelier, Master of Wine и Wine MBA, бивш Мъж на годината на Decanter през 2013 и настоящ съпредседател на Co Chair of the Decanter World Wine Awards, получи още една голяма академична почест, която добави към изключителната си колекция от почетни звания и дипломи.

Най-новата от тях е „Магистър на науките по Винен мениджмънт“ (Master of Science in Wine Managment) от високо престижната Международна организация по лозата и виното - International Organisation of Vine and Wine (OIV).

Забележителното е, че Басе е единственият човек в света, който притежава едновременно the Master of Wine, Master Sommelier и Wine MBA.

Обучавал се за сомелиер и работил като такъв, Басе става известен като съосновател на Hotel du Vin Group. През 2010 той става the ASI World Champion Sommelier и е награден с the OBE през 2011 за Заслуги към хотелиерството.

Най-добрият сомелиер в света и единственият човек, който е едновременно Master Sommelier, Master of Wine и Wine MBA, стана OIV MSc in Wine Management.

Басе отпразнува получаването на MSc в Лондон на частна вечеря, чийто домакин бе един от бившите му протежета -  Xavier Rousset.

Обяснявайки какво го мотивира, Жерар Басе сподели: “Харесвам страхотно предизвикателството, което носят високите нива винени курсове и изпитите. Към това трябва да добавя, че имам изключителното щастие да бъда подкрепян от съпругата ми Нина при преодоляването на всички тези предизвикателства.“

Нека да си припомним че от 29 май до 2 юни, тази година, България бе домакин на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство и 15-ата генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното - International Organisation of Vine and Wine (OIV). Той не само събра в София над 1000 представители от всички 46 държави-членки на тази най-престижна, влиятелна и авторитетна световна винена организация.

На заключителната гала-вечеря една българка, също като големия Жерар Басе, получи диплома „Магистър на науките по Винен мениджмънт“ (Master of Science in Wine Managment към OIV), както и международна диплома - „Мениджмънт в сектора на винопроизводство и лозарство“ от университета СупАгро (Монпелие, Франция). Те й бяха връчени от Моника Кристман, Президент на OIV; Жан-Мари Оран, Генерален директор на OIV; Мишел Бурки, Генерален делегат на AUIV, Никола Голдшмид, Директор на програмата „Магистър на науките по Винен мениджмънт“ на OIV.

„Вината на Катаржина са много високо качество от световен мащаб и вие българите може да се гордеете с това“, каза от сцената на зала EFE, хотел „Маринела“ големият Басе.

Тази изключителна българка от света на виното е Цветелина Николова. Тя е управляващ директор на винарските изби Катаржина Естейт, Белица Уайнъри, Кончерто Уайнъри, както и на „Платинум Брандс“ България и Румъния, дистрибуторска компания за вина и високоалкохолни напитки.

Не бива да пропускаме и факта, че миналата година Жерар Басе беше специален гост на грандиозния спектакъл, с който “Катаржина Естейт” отбеляза своята десета годишнина. На официалната вечеря, събрала в зала EFE, хотел „Маринела“ над 530 гости от икономическия, политическия и културен елит на България, той представи едни от най-впечатляващите вина на „Катаржина“, които бяха подбрани специално към петстепенното меню.

„Вината на Катаржина са много високо качество от световен мащаб и вие българите може да се гордеете с това“, каза от сцената големият Басе.

Кой е Жерар Басе


Жерар Басе, който миналата година презентира вината на „Катаржина Естейт“ за десетгодишния й юбилей, е единственият човек в света, който е едновременно Master Sommelier, Master of Wine и Wine MBA.

Той е изключителна личност и професионалист в света на виното, известен в цял свят с уникалните си познания на винена тематика и богатата си и впечатляваща биография.

Роден във Франция, Жерар се мести в Англия по средата на 1980-та, където започва успешна кариера като сомелиер. Титлите му включват: Най-добър международен сомелиер за френски вина 1992, Най-добър сомелиер на Европа 1996, Най-добър сомелиер в света 2010, The Courvoisier Sommelier Best of the Best in 1992, Награда на Маркес де Касарес 1993, Купата на Дом Периньон през 1996, Търговско лице на годината на Sopexa UK 2004, Специалната награда на Catey през 2010, Лице на годината на The International Wine Challenge през 2010, Лице на годината за вина и спиртни напитки на списание Harpers през 2011, Легенда на индустрията на Imbibe през 2011, Мъж на годината на Decanter през 2013 и Посланик на вина и спиртни напитки на Catey през 2014. Важен аспект от кариерата на Жерар е умението му да открива млади таланти, които наставлява и вдъхновява. Броят сомелиери и бармани, които са обучавани от него, е голям и те самите достигат големи висоти.

През 1997 Жерар е удостоен с Медалът на Сен Етиен, където е роден, от кмета на Сен Етиен (Мишел Тюлие).

През юни 2011, като част от Почетния списък за рождения ден на кралицата, Жерар получава наградата ОБЕ (Order of British Empire), с което принцеса Анна го удостоява на церемония през октомври 2011 в замъка Уиндзор.

Големият Басе от първо лице:


Българското вино преживява ренесанс. Качествата на българските вина се подобряват непрекъснато през последните 10 години. "Катаржина" има огромна заслуга за този ренесанс. Вината им са с много високо качество в световен мащаб.

Посетих винарната "Катаржина" през 2008 г. Тогава в София имаше конкурс за най-добър сомелиер в Европа и аз бях в журито. Посетихме няколко винарни, едната бе "Катаржина". Преди 2 години се запознах с изпълнителния директор Цветелина Николова и така научих още повече за "Катаржина“. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер