експорт > пазари


Исландия отвори трудовия

си пазар за българи

Те вече няма да се нуждаят от специални разрешения за пребиваване и работа в страната на гейзерите

Българи и румънци ще могат без проблеми да работят в Исландия. Страната отвори трудовия си пазар за наши и румънски работници. Те получават същите права за свободно движение и работа, с които се ползват другите граждани на държави членки на ЕС в Европейската икономическа зона, съобщи Euro Active.

От 2012 година българите и румънците вече няма да се нуждаят от специално разрешително за пребиваване и работа в Исландия. Тези, които имат разрешително за пребиваване и работа, ще трябва да го подновят, когато срокът му изтече, а пристигащите в Исландия хора ще трябва единствено да се регистрират като пребиваващи в страната.

Правителството на Исландия обяви още през ноември 2011 година, че ще поиска от парламента да отмени ограниченията за свободното движение на български и румънски работници. Законът беше приет и влезе в сила от 1 януари.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Малта, Холандия и Великобритания са деветте държави, които ще отворят трудовите си пазари на 1 януари 2014 г. Само Италия реши да премахне ограниченията за работници от България и Румъния, правителството на Германия пък обяви, че въвежда улеснения в ограничителния режим.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер