експорт > пазари


За трета поредна година Клубът на експортьора към exporter.bg се срещна с търговските представители на България в чужбина

Това се случи в София Тех Парк, в рамките на Годишната среща на Министерството на икономиката с бизнеса

И тази година между фирмите от Клубът на експортьора и нашите търговски посланици в чужбина се стигна до директни контакти и обмен на информация за пазарите в страните от Европейския съюз и извън него.


За трета поредна година Клубът на експортьора към exporter.bg се срещна с търговските представители на България в чужбина. Това се случи в София Тех Парк, в рамките на Годишната среща на Министерството на икономиката с бизнеса.

Тази среща отново бе възможна благодарение на специалното съдействие на икономическото министерство. Фирмите от Клубът на експортьора пожелаха да се срещнат с търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), защото това са нашите търговски посланици в чужбина. Това са хората, които помагат на българския експорт.

Интересът към срещата със СТИВ в София Тех Парк бе огромен. От тях малките и средни фирми от Клубът на експортьора получиха ценна и полезна информация за външните пазари, която да им позволи да осъществят успешен експорт.

Преди две години, по време на срещата на Клубът на експортьора със СТИВ, която се състоя в зала “Сердика” на София хотел Балкан (Шератон), Дияна Найденова, Директор на Дирекция външноикономическа политика в Министерството на икономиката, каза: "Радвам се за тази среща и се надявам тя да стане традиция".

Думите й се сбъднаха. И тази година между фирмите от Клубът на експортьора и нашите търговски посланици в чужбина се стигна до директни контакти и обмен на информация за пазарите в страните от Европейския съюз и извън него.

Министър Емил Караниколов: Приоритет в работата на търговските аташета е привличането на чуждестранни инвеститори и съдействие за българските износители

Приоритет в работата на търговските аташета към Министерство на икономиката е привличането на чуждестранни инвеститори и съдействие за българските износители. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на Годишната среща на търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/, организирана от Министерство на икономиката. На форума участие взе и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която представи приоритетите пред европредседателството на България.

Министър Караниколов посочи, че се разработват варианти за облекчаване на потенциални инвеститори, както и обединяване на Агенцията за инвестиции /БАИ/ и Агенцията за малки и средни предприятия /ИАНМСП/.

"Чрез откриване на нови индустриални зони, като тази в Кърджали и популяризирането им зад граница ще стимулираме привличането на чуждестранни инвеститори, допълни той. Пълно съдействие  на малкия и среден бизнес и рекламиране на българския туристически продукт, бяха сред задачите, които министър Караниколов постави на търговските съветници.

Министърът на икономиката съобщи още, че в държави като Германия е необходимо да се разкрият допълнителни Служби по търговско-икономическите въпроси. „На местата, където имаме стратегически партньори, за бързоразвиващите се икономики в Азия, също трябва да се предвидят СТИВ“, допълни той.

„Стартирали сме пълен анализ къде има ситуирани служби по търговско-икономически въпроси, за  да имаме ясен хоризонт на тяхното функциониране“, изтъкна по време на откриването  заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

Заместник-министър Александър Манолев връчи голямата награда СТИВ № 1 на България на търговското ни аташе във Великобритания - Таня Койчева.

В своето изказване зам.-министър Манолев акцентира, че очаква СТИВ по места да бъдат активни и да използват всяка възможност да популяризират възможностите за инвестиции в България.

„Ще въведем и периодично провеждане на видеоконферентни разговори, за да се подобри връзката с политическото ръководство на министерството и да има ясна отчетност и координация на приоритетите“, допълни той.

По време на срещата бяха обсъдени още теми, свързани с постигане на по-добри резултати за българските износители, предстоящото европредседателство и подобрянане на диалога между институциите и бизнеса.

Търговският представител в Берлин Стефан Йонков е предложил в три немски онлайн платформи да се качва информация за наши фирми. Успял е да договори намаления на годишната държавна такса за нашия бизнес.

По-късно Емил Караниколов съобщи, че с министъра на транспорта Ивайло Московски ще разговарят за интермодалния терминал в зоната в Божурище. Московски имал идея терминал да се прави и в зоната във Видин. Днес икономическият министър каза в интервю за bTV, че ще бъдат обособени две нови икономически зони - в Кърджали, и в Стара Загора. Той обясни, че вече има интерес от гръцки и турски инвеститори към зоната в Кърджали за производство на части за автомобили.

Заместник-министър Александър Манолев към търговските ни представители зад граница: Поздравления за работата, която вършите и успехите, които постигате

Благодарение на работата на търговските ни представителства зад граница през миналата година немска компания разкри производство на компоненти за автомобилната индустрия в страната ни и създаде нови 200 работни места, а гръцка фирма предстои да инвестира 10 млн. евро у нас. Това бяха част от добрите примери посочени от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев по време на церемонията по награждаване на най-активните ни търговски аташета.

На събитието, което се организира съвместно с Българската търговско промишлена палата присъства и заместник-министърът на външните работи Тодор Стоянов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, изпълнителният директор на ИА Насърчаване на малки и средни предприятия Мариета Захариева и др. Домакин бе председателят на палатата Цветан Симеонов.

Сред другите позитивни примери посочени от заместник-министър Манолев бяха и службата ни в Рим благодарение, на която 32 стартъп компании, всяка с капитал от 2 и повече милиона евро, обмислят делокализиране на бизнеса си в България. Очаква се и испанска фирма за спортно облекло да разкрие производство в страната ни, стана ясно от неговото изказване. Той акцентира и на добрите примери за подкрепа на български компании да стъпят на чужди пазари като спомена службите ни за търговско икономически въпроси (СТИВ) в Сърбия, Унгария, Румъния, Кипър, Полша, Турция и др. Внимание бе отделено и на работата на далечни пазари като Япония, САЩ, Виетнам и др.

"Всички ние имаме една основна задача – да създадем механизмите за по-лесното и по-успешното функциониране на българския бизнес и да го подкрепим, когато той прави най-важната крачка – излизането на международния пазар. Заедно с това стои и основният приоритет – да привличаме повече инвестиции, които ще дадат тласък на цялата ни икономика и ще генерират нови работни места. Затова поздравления за работата, която вършите и успехите, които постигате", каза още зам.-министър Манолев.

Той връчи и голямата награда на търговското ни аташе във Великобритания - Таня Койчева. Второто и третото място бяха заети съответно от СТИВ - Узбекистан и СТИВ – Виетнам. Почетни дипломи получиха СТИВ - Гърция, СТИВ – Швеция и СТИВ – Канада. Наградите се връчват за 8-ма поредна година като победителите се избират по разработена методология от Българската търговско промишлена палата и Министерството на икономиката.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер