Банер

експорт > ИКТ индустрия


IT-секторът у нас с впечатляващите 600 % ръст

Трети сме в Европа и 10-ти в света по брой сертифицирани специалисти

Софтуерният сектор у нас генерира приходи от над 2 млрд. лв., а заедно с оборота на аутсорсинг фирмите и телекомуникационния бранш делът на ИКТ индустрията надхвърля 5% от БВП на страната. На експорта се държат над 75% от приходите.

С 600 % е нараснала индустрията ни в сферата на информационните технологии, съобщи българският еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“ Мария Габриел.

Страната ни е трета в Европа и 10-та в света по брой сертифицирани специалисти, по данни на Cisco и вече сме топ дестинация и лидер в областта на новите технологии в региона.  

Над 70 % от ИТ служителите у нас са на възраст под 40 години и по думите на Мария Габриел този сектор има огромен потенциал в бъдеще, който може да се развие благодарение на младите хора. Любопитен факт е, че България е страната в Европа с най-много заети жени в тази сфера, въпреки че ИТ секторът е по-скоро „мъжка“ професия.

Еврокомисарят сподели и за сериозните проблеми в бранша, а именно нарастващият брой кибератаки. Само в рамките на една година нападенията от хакери са се увеличили с над 300%, което прави по над 200 000 атаки ежедневно.

В тази връзка Европейската комисия подготвя общ европейски механизъм за координация в случай на кибератаки, който да важи за целия ЕС, чиято цел е да предпази гражданите от изнудване и кражба на данни.

„Много важно е в отделните страни-членки да имаме екипи, готови да реагират и координирано този отговор да бъде предоставен, за да не ни се случва това, което се случи по време на WannaCry“, обясни Мария Габриел, добавяйки че няма страна-членка, която да може сама да се справи с такъв феномен.

ИКТ индустрията в цифри


Според председателя на УС на БАСКОМ (Българска асоциация на софтуерните комании) Стамен Кочков, само софтуерният сектор у нас генерира приходи от над 2 млрд. лв., а заедно с оборота на аутсорсинг фирмите и телекомуникационния бранш делът на ИКТ индустрията надхвърля 5% от БВП на страната. На експорта се държат над 75% от приходите. Платените данъци и осигуровки се изчисляват на над 300 млн. лв. от софтуерната индустрия и близо 200 млн. лв. от аутсорсинг компаниите. Този бизнес дава възможност хората, които работят в него, да имат  висок стандарт на живот, съпоставим с този в държави като Германия, Великобритания и САЩ. 
Банер

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер