експорт > ИКТ индустрия


IT-секторът у нас с впечатляващите 600 % ръст

Трети сме в Европа и 10-ти в света по брой сертифицирани специалисти

Софтуерният сектор у нас генерира приходи от над 2 млрд. лв., а заедно с оборота на аутсорсинг фирмите и телекомуникационния бранш делът на ИКТ индустрията надхвърля 5% от БВП на страната. На експорта се държат над 75% от приходите.

С 600 % е нараснала индустрията ни в сферата на информационните технологии, съобщи българският еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“ Мария Габриел.

Страната ни е трета в Европа и 10-та в света по брой сертифицирани специалисти, по данни на Cisco и вече сме топ дестинация и лидер в областта на новите технологии в региона.  

Над 70 % от ИТ служителите у нас са на възраст под 40 години и по думите на Мария Габриел този сектор има огромен потенциал в бъдеще, който може да се развие благодарение на младите хора. Любопитен факт е, че България е страната в Европа с най-много заети жени в тази сфера, въпреки че ИТ секторът е по-скоро „мъжка“ професия.

Еврокомисарят сподели и за сериозните проблеми в бранша, а именно нарастващият брой кибератаки. Само в рамките на една година нападенията от хакери са се увеличили с над 300%, което прави по над 200 000 атаки ежедневно.

В тази връзка Европейската комисия подготвя общ европейски механизъм за координация в случай на кибератаки, който да важи за целия ЕС, чиято цел е да предпази гражданите от изнудване и кражба на данни.

„Много важно е в отделните страни-членки да имаме екипи, готови да реагират и координирано този отговор да бъде предоставен, за да не ни се случва това, което се случи по време на WannaCry“, обясни Мария Габриел, добавяйки че няма страна-членка, която да може сама да се справи с такъв феномен.

ИКТ индустрията в цифри


Според председателя на УС на БАСКОМ (Българска асоциация на софтуерните комании) Стамен Кочков, само софтуерният сектор у нас генерира приходи от над 2 млрд. лв., а заедно с оборота на аутсорсинг фирмите и телекомуникационния бранш делът на ИКТ индустрията надхвърля 5% от БВП на страната. На експорта се държат над 75% от приходите. Платените данъци и осигуровки се изчисляват на над 300 млн. лв. от софтуерната индустрия и близо 200 млн. лв. от аутсорсинг компаниите. Този бизнес дава възможност хората, които работят в него, да имат  висок стандарт на живот, съпоставим с този в държави като Германия, Великобритания и САЩ. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер