експорт > пазари


Стартират българо-полски проекти за 30 млн. евро

Договорите ще бъдат от различни сектори – за закупуване на пчелен мед от България; за продажба и ремонт на вагони; за внос на месо и мляко и др.

Износът ни за Полша възлиза на над 585 млн. евро, а двустранният стокообмен надхвърля 1,6 млрд. евро.

Шест договора между български и полски компании за над 30 млн. евро ще бъдат подписани в рамките на двустранния бизнес форум във Варшава, организиран от икономическите министерства на България и Полша.

Износът ни за Полша възлиза на над 585 млн. евро, а двустранният стокообмен надхвърля 1,6 млрд. евро, съобщи по време на форума заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

Той допълни, че договорите ще бъдат от различни сектори – за закупуване на пчелен мед от България; за продажба и ремонт на вагони; за внос на месо и мляко и др. Сред тях е и този за продажба и ремонт на 40 товарни вагона от България, който се сключва между завод „Септември“ и Група „ЗУЕ“. Обемът на поръчката ще гарантира работа на пълен капацитет за българското предприятия като се водят преговори бройката на вагоните да бъде удвоена.

Полската компания „КОРПО БИО“ ООД ще купува български пчелен мед от производителя „ЙОТ ГИ ВАЛ“ ООД. Обемите ще започнат с 5 млн. евро през следващата година и рамково споразумение за 20 млн. евро за следващите 4 г. Още един договор в хранително-вкусовата промишленост се сключва  с полската „КОНТРАКТУС“ ООД, която стартира внос на мляко и месо с рамков договор за 10 млн. евро. Българският контрагент е „СИ КОМЕРШЪЛ“ ООД.

Чрез дистрибуторската мрежа на същата компанията, по силата на друг договор, полската фирма „Уодвейст“ ще внася у нас специализирани фуражи.

Очаква се български фирми да участват в изграждането на инфраструктурни проекти в Полша, както и да ползват обща ремонтна и логистична база на територията на Полша.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер